Бил Инглиш, един от създателите на компютърната мишка, почина на 91 години

1
519

Уилям Инглиш, по-известен като Бил, един от отговорниците за създаването на компютърната мишка, е починал на възраст от 91 години. Изобретателят е роден през 1929 година в Кентъки, САЩ. Преди да постъпи във военноморските сили на САЩ, той завършва електроинженерство.

Той създава първата мишка през 1963 година. Използва идеята на своя колега Дъг Енгелбарт, родила се докато двамата работят в сферата на ранните компютърни изчисления.

Само две десетилетия по-късно, мишките са навсякъде, с навлизането на компютъра в домовете на хората.

Медиите в САЩ получават потвърждение за смъртта му от неговата съпруга

Енгелбарт създава концепцията, описвайки я просто като кратки бележки по темата, в Изследователския институт в Станфорд. Тези бележки явно са достатъчни, защото Инглиш успява да се справи.

Първата версия е дървено блокче с един бутон и две колелца отдолу. Едното отговаря за вертикалните движения, а другото за хоризонталните.

През 1999 година, Инглиш обяснява, че са работили върху компютърно редактиране на текст. Целта била да се създаде устройство, което може да помогне с избирането на конкретни символи и думи.

Правят експеримент, в който карат потребители да изпробват мишката, заедно с нейни алтернативи – като например джойстик. Мишката е явен фаворит. Документират заключенията си, но трудът им е игнориран с години.

Идва 1968 година, когато се случва първата публична демонстрация на мишката. Тя е показана заедно с нови разработки – за видео конферентна връзка, работа с текст и ранна форма на връзки, които наподобяват познатите на всеки линкове.

Презентацията изумява хората.  По-късно от различни лица е обявена за „майката на всички демонстрации“.

Попитан десетилетия по-късно, дали това е основният момент в съвременните изчислителни системи, г-н Инглиш отговаря: „Не бих оспорил това.“, припомнят от БиБиСи.

Котка и мишка

Някои истории разказват, че наричаме устройството „мишка“ заради неговия размер и приликата на кабела с опашката на животното. Други пък твърдят, че името е свързано с курсора, който тогава се нарича котка, защото „преследва“ движенията на новата джаджа.

Нито Инглиш, нито Енгелбарт имат спомен кой е решил устройството да се нарича мишка и каква е точната причина за това.

„В първият ни доклад трябваше да го наречем някак. Кафява кутийка с бутони не беше подходящо наименование. Трябваше да е нещо кратко. Имахме нужда от кратко запомнящо се име.“, обяснява Инлиш.

Той има и голяма заслуга за създаването на графичният десктоп потребителски интерфейс

През 1971 година напуска Станфорд и започва да работи в центъра за проучвания Parc, на Xerox. Там той заменя колелцата от първия дизайн с топче и извършва следващата революция.

Инглиш е починал на 26 юли в Калифорния, от дихателна недостатъчност. Енгелбарт е починал през 2013 година, на 88-годишна възраст.

Интересното е, че никой не е забогатял от създаването на мишката. Тя е патентована, но патентът е бил собственост на Xerox. Правата над интелектуална собственост пък са изтекли през 1987 година. Тогава все още мишките не са били популярни.

След смъртта на Енгелбарт, Инглиш обяснява на БиБиСи, че Дъг е получил $50 хиляди долара от Xerox, единствените приходи от изобретението. Apple започва да използва мишката за своя персонален компютър Lisa, но не плаща нищо. Именно това дава старт на популяризирането на джаджата.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари