fbpx
8.2 C
София

Биологично оръжие ли е коронавирусът – конспиративните теории и други безумия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Когато се разрази епидемията от атипичната пневмония всичко бе по-лесно: социални мрежи на практика все още нямаше и лудналите на тази тема четяха жълтата преса, където незабележимо се зараждаха и умираха различните конспиративни теории. Но днес всичко е пред очите ни: страстни почитатели на конспиративните теории, побъркани и просто слабо образовани маргинали умножават, препращат, ретуитват и си споделят един с друг тайните, от които са успели да смъкнат завесата на секретността. Това особено добре се вижда в разразилата се през тези седмици епидемия, предизвикана от коронавируса COVID-19 (това вече е официалното му име).

Още когато започнаха да се появяват първите съобщения за заразени от новия коронавирус, в Глобалната мрежа можеха да се намерят ресурси, които съвсем сериозно пишеха за милиони заразени и стотици хиляди починали. Идеята бе, че Китай масово изгаря труповете, от което в определени региони има специфично замърсяване на въздуха. Като доказателство се посочваха данните на уеб портала Windy.com, според който в централната континентална част на Китай могат да се видят тъмночервени петна от NO2 емисии. Само че това е типичната картина за Китай, Индия, Иран, Турция и някои азиатски част на Русия, и няма нищо общо с измислените крематориуми. Но тук ще се спрем на по-сериозни и по-интересни неща.

Фейк Нюз

На 75% от съобщенията в социалната мрежа на Тайланд относно нови тълпи заразени от коронавируса хора, са фалшиви новини. Информацията е на специалния център за борба с фалшивите новини в тази държава.

Някои от тези фалшиви новини са истинско бълнуване. Така например, съвсем не са малко хората в Тайланд, които вярват, че Си Цзинпин е заповядал на войниците безжалостно да се разправят с гражданите, които са против предприетите мерки за борба с епидемията.

Има и забавни медицински съвети от какви ли не шарлатани, които се опитват да продадат билкови отвари за борба с COVID-19. Интересно е, че някои тайландци са убедени, че от коронавируса можеш да се заразиш, ако малко по-дълго погледнеш в очите на болен от коронавируса човек.

Властите на редица страни призоваха Facebook да се бори фалшивите новини от всякакъв вид. Разбира се, Марк Зукърбърг се съгласи с това и каза, че всички постове и дори реклами със съмнителни рецепти за оздравяване най-безпощадно ще бъдат премахвани. Конспиративните теории също. Но на информацията за коронавируса, дадена от надеждни източници, се дава и ще се дава предимство.

Неотдавна специалистите от Масачузетския технологичен институт проведоха изследване, което показа, че фалшивите новини се ретуитват със 70% повече в сравнение с истинските новини. Но се придвижват в социалната мрежа шест пъти по-бавно.

Една от тези истории е за изоставените в летището китайски близначки предизвика буря от протести в популярния ресурс 9GAG. Уж родителите са изоставили своите заразени деца, а те самите бързичко са напуснали страната. Типично фалшива новина, за която не бе намерено нито едно потвърждение в авторитетните източници на информация.

Виновно е някакво разработвано в Китай биологично оръжие

Коронавирус и вирусология. Ненапразно тези две приличащи си думи често се споменават във връзка с китайския град Ухан. Именно такава верига на размисли се образува в главите на конспиролозите, които решиха, че китайският коронавирус е човешко дело.

Работата е в това, че в Ухан се намира институтът по вирусология на китайската академия на науките. През 2015 година именно в този град бе открита първата китайска лаборатория, която е сертифицирана за работа с микроорганизми от четвърти клас на патогенност, които могат да предизвикват сериозни заболявания и бързо да се разпространяват.

В един от материалите на изданието The Washington Times, ветеран на израелското разузнаване свърза този институт с разработването на китайско биологично оръжие. Нямаше никакво значение, че възрастният израелец многократно подчерта, че няма никакви доказателства за изтичане на какъвто и да било вирус и той не желае да спекулира на тази тема – идеята бе твърде добра, за да бъде отхвърлена. А след това информационната бомба се пръсна в социалните мрежи.

За какво им е на китайците биологично оръжие? Защо ли – в TikTok се появи клип, авторът на който твърди, че китайското правителство на всеки 100 години разпространява болести при животните, за да контролира популацията на своите жители.

В други подобни клипове се казва, че епидемията от коронавируса е истинска биохимична атака на правителството. Според тази теория, вирусът е „случайно“ изпуснат, но всъщност е замислен като средство за съкращаване числеността на населението в тази страна.

Но медицинските експерти от различните държави не приемат тези твърде праволинейни изводи и твърдения. Почти всички държави се отказаха от разработването на биологични оръжия, понеже изследванията в тази насока се оказаха безплодни, а получените образци не са ефективни. По принцип въздействието на COVID-19 като биологично оръжие може да се сита все едно да се простреляш в крака.

Освен това, биологичната национална лаборатория в Ухан е сертифицирана лаборатория от четвърти клас на безопасност, разработена и създадена от френски специалисти, която има атмосферни шлюзове, в която се използват скафандри и се спазват изключително сериозни изисквания към многостепенното филтриране на въздуха.

Washington Post интервюира десетки международни експерти, които като до един без изключение изказаха съмненията си, че тази лаборатория може да изучава биологични оръжия, които да са причината за епидемията. Всъщност те посочиха, че санитарните условия на китайските пазари в Ухан са в много лошо състояние и опасността от тях е далеч по-голяма от лабораторията, оборудвана по последна дума на науката.

Новият коронавирус от 2019 година е самата природа, която наказва човешкия род за това че не пази цивилизационните човешки устои„, каза ръководителят на лаораторията Ши Чженли и се закълна в живота си, че тази епидемия няма нищо общо с нашата лаборатория.  Наложи се да се оправдава в китайската преса един от водещите учени от института по вирусология.

А дали не е Бил Гейтс?

В началото на месец февруари бе съобщено, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дава $100 милиона за подобряване работата по откриването, изолацията и лекуването на пациенти, заразени с новия коронавирус. Част от тази сума ще се използва за ускоряване разработването на необходимата ваксина и нови диагностични средства.

За мнозина това е поредният жест на добра воля от страна на една от най-големите частни фондации в света, но се намериха хора, които разбъркаха фактите по такъв начин, че излезе, че точно Бил Гейт е създателят на новия коронавирус. В социалните мрежи започна споделянето на информация, че вирусът е създаден и патентован с активното участие на Бил Гейтс. И естествено, от това бе направен изводът, че е правена генетична манипулация на вирусите с цел те да станат много по-опасни, отколкото са били в началото.

Отново твърдения без нито едно доказателство. Но тези хора бързо използваха всичко това като аргумент срещу фармацевтичните компании и създателите на ваксини. Н0 откъде все пак се взе тази теория?

През 2015 година институтът Пирбрайт в Съри е получил патент за разработването на слаба форма на коронавирус, който потенциално може да се използва като ваксина за лечение на респираторни заболявания. Има огромен брой вируси и коронавируси, които действат по различен начин на различните организми. По-конкретно, този патентован коронавирус е предназначен за ваксинирането на птици. Това е съвсем стандартен патент в тази област.

Но параноиците успяха да открият, че институтът Пирбрайт веднъж е получил субсидия от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за изучаване на антителата при домашния рогат добитък. И готово – пъзълът бе сглобен. Само че от квадратни фигури с изравнени линии.

Китайците са откраднали коронавируса от Канада

Най-зле е, когато подобен род теории на конспирации и заговори, които не са подкрепени с никаква фактология, стигнат до умовете на политиците, които много обичат да приказват. Така например, представителят на американската републиканска партия Соломон Юе (Solomon Yue), който има стотици последователи, написа в своя Twitter акаунт, че вирусът е откраднат и пренесен от Канада в Китай, където ще се използва за смъртоносно заразяване на някои чуждестранни туристи. Само че сега това биологично оръжие се е обърнало срещу стопаните си.

Политикът се базира на миналогодишната канадска история, когато китайска специалистка бе отведена от лабораторията от канадските специалните служби, понеже е заподозряна в шпионаж. След половин година същата история се появява в социалните мрежи в следния вид:

„Съпружеска двойка вирусолози е откраднала биологично оръжие от Канада“.

Историята събира десетки хиляди ретуита.

Въпреки че в оригинала нито веднъж не се споменава думата „коронавирус“, канадските правоохранителни органи излязоха с официално опровержение на тази невярна информация – няма каквато и да било връзка между епидемията в Китай и тяхното разследване.

Сега знаем, че задържаната специалистка е работела в канадската лаборатория върху лечение от вируса Ебола.

Коронавирусът е генномодифициран ХИВ, причинителят на СПИН

За изкуствената природа на коронавируса и неговата връзка с ХИВ започна да се говори, когато индийски учени публикуваха предпечатна версия (не е рецензирана от други учени версия) на свое изследване на коронавируса от Ухан. Публикацията бе качена в сайта bioRxiv, където могат да се публикуват недовършени и нередактирани статии.

Въпросната научна работа се казваше „Поразителното сходство на протеиновите вложки във вирусите 2019-nCoV и ХИВ„. Казваше се, понеже въпросната „научна статия“ вече е махната оттам. Нейните автори са анализирали съвсем малки участъци на протеиновата структура на 2019-nCoV и твърдяха, че те са взети от ХИВ.

Учените от различни държави провериха тези твърдения и заявиха, че тези вложки генетичен код са фрагменти, които се срещат във всички вируси. Индийците махнаха своята статия и обещаха да направят нови анализи.

Но ако няма връзка между коронавируса и ХИВ, защо тогава лекарствата срещу СПИН се използват за лекуване на пациенти болни от 2019-nCoV? Защото антивирусните средства не са толкова много и лекарите проверяват по какъв начин новия коронавирус ще реагира на ефикасните лекарства срещу друг вирус. Това се прави често, особено на фона на факта, че по време на епидемията от атипична пневмония лекарите откриха, че е ефикасно лечението чрез използване на комбинация от два препарата срещу ХИВ.

Най-близък до коронавируса от Китай е вирусът, открит в прилепите. Съвпадението на нуклеотидите достига 96%. Никой от учените в лабораториите от целия свят не намериха доказателства за изкуствена рекомбинация или добавени вложки. Всичко показва, че новият коронавирус е дошъл от природния резервоар.

От какво всъщност трябва да се опасяваме?

Експертите се притесняват, че епидемията е много по-мащабна, а ние виждаме само върха на айсберга. На базата на информацията за авиационните полети от Ухан и други китайски градове бе съставен компютърен можел за разпространението на COVID-19. Според този модел, към днешен ден би трябвало да са регистрирани заразени от коронавируса в над 30 държави. А броят на заразените и починалите би трябвало да е много по-голям, отколкото ни е известно сега.

Според тази компютърна симулация Индонезия е плътно в зоната на риска, но местните власти не са съобщили за нито един случай на заразяване с COVID-19. Медицинските експерти се опасяват, че заради дългия инкубационен период, по време на който не се проявяват симптомите на болестта, може да се говори за пълзяща и скрита епидемия.

А нерегистрираните случаи на заразяване и боледуване в например, Африка и Югоизточна Азия могат да доведат до ужасяващо разрастване на епидемията. Особено зле е положението в Нигерия, която има тесни делови отношения с Китай и с китайските предприемачи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

55 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини