fbpx
3.8 C
София

Биолози създадоха програмируема жива материя от бактерии

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Новата технология дава възможност за отглеждането на колонии от изкуствени бактерии в обем от няколко кубически сантиметра. Получава се подобно на желе вещество с точно определена форма, което може да изпълнява задачи, заложени в неговия геном.

Биолозите от университета Райс в САЩ представиха съвсем нова технология за отглеждане на жив материал във вид на изкуствени бактерии, които притежават способността да се самоорганизират. Учените редактират техния геном за извършване на точно определени задачи, а след това тези бактерии с помощта на специален протеин се самовъзпроизвеждат и образуват макроскопични структури. Научното списание Nature Communications подчертава, че досега никой не е успял да постигне подобно поведение от генетично модифицирани бактерии.

Основният строителен блок на новото живо вещество е Caulobacter crescentus – неутрална за хората сърповидна бактерия, която живее в сладководните езера и реки. В нейния генетичен код има протеин, който покрива мембраната със защитна обвивка, подобна на змийска кожа. Учените са успели да модифицират този протеин по такъв начин, че той именно от тази „кожа“ изгражда пространствени структури, запълнени с бактериална маса. Получава се вещество, което прилича на желе или на слуз, което самостоятелно расте  според предварително зададената форма подобно на дърво или кост.

Скоростта на ръст е изключително висока – за около едно денонощие популацията на генетично модифицираните бактерии се увеличава минимум с 4 порядъка или над 10 хиляди пъти. Самият процес протича във вода: в началото на нейната повърхност се образува тънък слой от модифицираните бактерии, след което химическият съд започва непрекъснато да се разклаща за ускоряване ръста на масата. Когато тя достигна зададените форми и размери, полученото по този начин вещество се спуска на дъното и повече не расте.

С помощта на тази технология американските учени са са създали редица образци на жива материя с различна форма и предназначение. Един от тези образци много добре поглъща метала кадмий и може успешно да се използва за адсорбиране на този опасен за хората метал. Друг отгледан от изследователите образец може да се използва като катализатор на биохимичните реакции – например за ускорено окисляване на глюкозата. Това дава възможност за създаването на програмируема жива материя за изчистване на водните басейни от замърсявания и отрови. Учените допълват, че от тази материя могат да се създават живи сензори, съвсем нов тип лекарства, биоелектронни устройства и още много други. Възможно е и създаването на нов тип строителни материали, които могат самостоятелно да се възстановяват и поддържат зададената в генома форма.

Друга интересна особеност на новата изкуствена жива материя е нейната стабилност. Отгледаните образци могат цели седмици да бъдат съхранявани в обикновени химически съдове при стайна температура. Това означава, че тези материали могат да бъдат превозвани от място на място без каквото и да било специално изолиращо или охлаждащо оборудване.

Следващата цел на тези учени е да проверят, дали новата технология може да се използва и с други бактерии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини