fbpx
3 C
София

Биотехнологична компания иска да пусне половин милиард комари с редактирана ДНК във Флорида

Най-четени

Биотехнологичната компания Oxitec пуска във Флорида 500 милиона генетично редактирани комари, а жителите са вбесени.

Селото Исламорада е 20-километров участък от острови във Флорида Кийс, толкова тесен, че често можете да видите океана от двете страни, осеян с плажове, курорти, апартаменти, магазини, жилищни квартали, и разбира се задължителните Starbucks и Burger King.

В петък следобед през март жител на Исламорада на име Вирджиния Доналдсън каза пред популярния портал Futurism, че двама мъжа с униформи са отишли до дома ѝ, казали са ѝ, че работят по „контрол над комарите“ и я помолили да участва в нова програма за борба с вредителите.

Доналдсън е бързала, затова казва, че е подписала клипборда им и е гледала как окачват малка, черна чаша за улавяне на комари от дърво в двора ѝ.

„Дори не знам какво подписах. Току-що се подписах с името си. Бях като: „О, контрол на комарите, да, каквото и да е.“

Без да осъзнава, Доналдсън се е съгласила да участва в генетичен експеримент, по време на който британска биотехнологична компания, наречена Oxitec, ще пусне половин милиард генетично хакнати комари, създадени да убият местната популация от кръвопийци по дългия участък от Флорида Кийс.

Размножаването и отприщването на облаци от генетично редактирани комари звучи като научна фантастика, но това вече се случва. На местно ниво някои хора подкрепят идеята, а други я мразят – битката стана грозна, когато жителите дори заплашваха да унищожат оборудването на Oxitec.

Поддръжниците казват, че това е нов начин да се освободи зоната от досадни комари, разпространяващи болести. Но опонентите са бесни от това, което те описват като биотехнологична компания, която влиза и използва тяхната общност като петри за лошо проверен експеримент за ДНК-редактирани комари.

„Подложени сме на тормоз в този експеримент“, казва жителят на Флорида Кийс Мийгън Хъл по време на разгорещеното заседание на градския съвет през март. „Намирам за престъпно, че сме подложени на този тероризъм от нашия собствен борд за контрол на комарите във Флорида Кийс.“

 

„Имаме прекалено много неща, които рискуваме, а не виждаме какво можем да спечелим от този експеримент на Oxitec“, добави тя.

Oxitec, в сътрудничество с Агенцията за опазване на околната среда и местните власти, планира да пусне 500 милиона комари, във всеки от които учените са вмъкнали ген, наречен OX5034. След дългогодишен процес, EPA одобри плана на Oxitec през май 2020 г. чрез Разрешение за експериментална употреба (EUP), специално разрешение, което позволява на компаниите да тестват нови пестициди.

Oxitec казва, че комарите, всичките мъжки, които не хапят хора, следва да се размножат с диви женски, които хапят. Но те ще предадат на потомството гена OX5034, наследствен полезен товар, който ще попречи на всяко женско потомство да достигне до зряла възраст. Теорията класи, че колкото повече се размножават генно-редактираните комари и техните потомци, толкова по-малко хапещи женски ще има в района, а в крайна сметка, в някакъв момент цялата популация на комарите ще изчезне.

Този реален експеримент, който трябва да започне незабавно, ще бъде насочен към комарите от вида Aedes aegypti. Тези комари съставляват само два до четири процента от популацията на комари във Флорида Кийс, но именно те са свързани с почти всички случаи на болести, пренасяни от комари. Oxitec казва, че опитът може да помогне за спиране на разпространението на болести, пренасяни от насекоми, които засягат хората, като денга и вируса Зика, като предотвратят оцеляването на комарите, които пренасят въпросните заболявания.

Ако експериментът успее, това може да представлява изключително целенасочен начин за унищожаване на вредители без опасни химически инсектициди. Това би означавало по-малко опасни вещества в околната среда, по-малко щети върху местните насекоми като пчели и пеперуди, както и по-малко загуба на биологично разнообразие и щети върху околната среда. Въпреки това, независимо че Oxitec представи експеримента на общността като начин да се избегне пръскането на химически пестициди – и повтори същия акцент в разговорите си с медиите – бордът за контрол на комарите във Флорида Кийс изобщо не планира да намали общата употреба на химически пестициди. Дори ако експериментът има зашеметяващ успех, общността все пак ще трябва да пръска точно толкова, колкото и досега, за да контролира безбройните други видове комари в района, които изобщо няма да бъдат засегнати от генно-редактираните комари на Oxitec.

Критиците обаче се опасяват, че генно редактираните комари, когато влязат в контакт с дивата популация, ще създадат генетични хибриди, но Oxitec казва, че изпитанието няма опасност да промени трайно по-широката популация комари. Комарите, освободени като част от експеримента, ще носят две копия на гена, тъй като те се чифтосват с женски в дивата природа, а техните потомци са само от мъжки пол.

Oxitec планира да наблюдава популацията на Aedes aegypti, използвайки чаши за събиране – едно от онези неща, които мъжете с униформи са инсталирали в двора на Доналдсън, за да се види колко добре се размножава модифицираният геном.

Целият експеримент обаче може да се разпадне, ако някоя от женските комари в крайна сметка оцелее и се размножи. Когато е попитан за тази вероятност, говорителят на EPA Кенет Лабе казва пред медиите, че експериментът незабавно ще бъде прекратен, ако по време на наблюденията се открие възрастен женски индивид, носещ добавения ген.

„Ако настъпи малко вероятният случай, в който Oxitec открива генетично модифицирани женски потомци, компанията трябва незабавно да прекрати пускането на комарите, да се започне отново с използването на конвенционални пестициди, насочени към популациите на комарите от въпросния вид, а наблюденията ще продължат, за да се установи, дали генът OX5034 ще бъде открит и в по-следващите поколения“, каза Лабе.

Вероятността това да се случи е силно обсъждана. Това, което знаем със сигурност е, че в предишен експеримент, проведен от 2013 до 2015 г., Oxitec е пуснала комари в Бразилия, които са носели по-ранен инженерен ген, OX513А. По това време, шепа учени, несвързани с Oxitec от Йейл и шепа бразилски институции, публикува изследвания в списанието Nature Scientific Reports, в което се твърди, че някои от комарите са се чифтосвали, произвели жизнеспособно потомство и в крайна сметка са създали нова генетична хибридна популация, която е оцеляла в дивата природа.

Тези заключение бяха енергично оспорени от Oxitec, която настоя статията да бъде оттеглена от авторитетния журнал. Оттогава обаче, научното списание изрази загриженост за някои от констатациите, които все още остават неразгледани. Нейтън Роуз, ръководител на регулаторните въпроси на Oxitec, призна, че някои женски комари OX513A са оцелели в Бразилия, но каза, че е уверен, че комарите OX5034 няма да могат.

Лейб каза, че EPA е наясно с тези опасения, но че те „не променят заключението на Агенцията, че съществува пренебрежителен потенциал за оцеляването на женските OX5034 по време на полевите тестове на Oxitec.“

В мъдростта, която ни завеща поредицата „Джурасик парк“ обаче виждаме, че животът винаги намира начин. Значителна коалиция от екологични активисти, учени и жители на Кий Уест се обединиха за прекратяване на експеримента, поне в сегашната му форма.

Доналдсън, например, казва, че след като е научила повече за експеримента, е решила, че не иска да участва. Няколко дни след като мъжете с униформи са монтирали чашата в нейния имот, тя я сваля, поставя я в найлонов плик, за да не се разлеят течности вътре, и я оставя на стол в двора си.

Следва продължение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини