fbpx
-1.2 C
София

Биотехнологични компании се обединяват с армията на САЩ за разработката на репелент

Най-четени

Армията на САЩ ще си партнира с група биотехнологични компании в рамките на много интересен проект.

Данните сочат, че над 1 милион души загиват всяка година от заболявания, причинени от комари. Съществуващите репеленти са ограничени в своята ефективност. Планът е да се използва синтетична биология, за да се създаде по-добър и устойчив репелент, който да позволи решаването на проблема.

Новината започна с това, че Ginkgo Bioworks обяви в четвъртък, че печели договор с Агенция за модерни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA)

Договорът е за помощ при създаването на продукт срещу комари на микробиомна основа, който ще се прилага върху кожата.

Заплащането по договора може да стигне до $15 милиона. Към тази компания ще се включат още Azitra, Latham BioPharm Group и Международния университет във Флорида

В момента стандартът при репелентите срещу комари са DEET препаратите. Те се появяват през 40-те години. Известно е обаче, че дразнят кожата и нарушават структурата на дрехите. Освен всичко, тяхната ефективност намаля драстично в рамките на часове.

Биотехнологичните компании ще извършат тестове на различни микробни съединения, които да прогонват комарите и да маскират химическите летливи вещества, отделяни от хората, които естествено привличат насекоми.

Също така ще се търси възможност да се намали или елиминира нуждата от постоянно прилагане на репелента.

Ще се зачудите какво прави армията в тази сделка?

Ами договорът е част от програмата ReVector, която цели да защити служителите си от причиняващи болести насекоми, особено по време на различни мисии.

Това, което остава да разберем е, дали ще могат да разработят нещо ефективно и безопасно. И разбира се, дали ако това се случи, този продукт ще стигне и до обикновените хора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини