fbpx
15.9 C
София

„Биотехнология“ се включва в борбата със спама

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Технологията за филтриране на електронната поща е наречена Chung-Kwei, а името й “принадлежи” на талисманът от фен шуй, който предпазва домът от зли духове. Разработчиците на технологията твърдят, че тя е способна да “улови” до 97% от спамът, като допуска грешка в едва 0,016% от писмата. Методиката е базирана на алгоритъм Teiresias, който е разработен от специалисти на IBM, работещи в областта на биоинформатиката. Teiresias е разработван специално за търсене на повтарящи се фрагменти във веригите на молекулите на ДНК и аминокиселините.

С помощта на този алгоритъм, вместо последователността от символи, които описват строежа на ДНК, учените са анализирали 65 хиляди писма, категоризирани вече като спам. Всяко от писмата се разглежда като дълга последователност от символи, аналогична на ДНК. Алгоритъмът е успял да идентифицира 6 милиона постоянно срещащи се фрагменти, всеки от които представлява последователност от букви и цифри, срещаща се в повече от едно писмо. След това, с помощта на алгоритъма са обработени други писма, които предварително са определени като носители на полезна информация, а не на спам. Фрагментите, срещащи се и в двете групи писма са били изключени от “черния” списък на програмата.

С получените нови данни и нов алгоритъм е сканирана входяща електронна поща, съдържаща както спам, така и важни писма. Всяко писмо получава индекс, който дава количествена оценка за фрагментите спам, открити в него. Chung-Kwei коректно идентифицира 64655 от всичко анализираните 66697 писма. Ефективността на алгоритъма в откриването на спам достига до 96,56%. При това, вероятността за неправилно определяне на важно писмо като спам е 1 на 6000, т.е. 0,016%.

IBM има намерение да използва Chung-Kwei в своя нов спам-филтър, наречен SpamGuru. SpamGuru автоматично ще обновява “черните” и “белите” си списъци, ще позволява на потребителите сами да коригират тези списъци, а също ще има възможност за промяна на нивото на филтрация. IBM ще използва елементи от SpamGuru в своя продукт Lotus Workplace Messaging 2.0, който съвсем скоро ще се появи на пазара.

Източник: Днес+


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини