Биткойни заваляха към ФБР след затварянето на Silk Road

0
84


В четвъртък ви съобщихме за затварянето на Silk Road – небезизвестния онлайн пазар за дрога, който беше защитен от анонимността на мрежата на Tor и по този начин труден за откриване от органите на реда.

Освен, че затвори нелегалния онлайн пазар и арестува основателя на Silk Road, то ФБР се добра и до най-голямото количество биткойни откривани досега. Дигиталната криптовалута се е ползвала от потребителите на сайта на Silk Road за осъществяване на продажбите. Изглежда обаче задържането на въпросните биткойни не е по вкуса на мнозина, както разбираме от Digital Trends.

В петъчната сутрин, потребител на социалната мрежа Reddit решава да публикува линк към публичния биткоин адрес на Федералното бюро за разследване, в който има около 27 000 биткойна – или близо $3.75 млн. (по действащият в момента курс на криптовалутата) – които са конфискувани от Silk Road и депозирани преди дни в сметка на Бюрото. Малко след публикуването на адреса, множество потребители започват да изпращат малки суми от биткойни на ФБР заедно с коментари, отправени към Бюрото.

Освен чисто вулгарните коментари, има и такива например, като коментар обсъждащи спорните действия на ЦРУ в Афганистан и подкрепата на Управлението за местен наркодилър и семейството му. В други коментари се подкрепя падането на забраната над наркотичните вещества, а някои просто изразяват подкрепата си за Рос Улбрихт – 29-годишният основател на Silk Road, обвинен в това, че е наел наемен убиец да ликвидира двама човека. Други, провокират агентите с рекламиране на подобни на Silk Road ресурси в Мрежата, а един от първите пратили биткойни не оставя никакъв коментар, но сумата, която праща е в размер на 0.08008 биткойна, като частта „8008“ е графично близка до английското BOOB (от англ.: „глупак, тъпак“), красноречиво изразява мнението му за правоохранителните органи.

Много хора от биткойн общността искат връщане на това, което им е било взето от агентите на ФБР, нещо, което беше посрещнато по-късно с усмивка от говорител на Бюрото, който заяви пред Forbes, че няма начин подобно нещо да се случи. „Не може и да става дума за връщане. Ако те съзнателно са придобивали с тези биткойни нещо нелегално, не може да очакват да им върнем парите“, заяви тя пред Кашмир Хил.

От информациите, които бяха изнесени досега се смята, че през Silk Road са минали повече от BTK9.5 млн. ($1.2 млрд) за двете си години на съществуване, което звучи особено любопитно, ако данните на Quartz, че към настоящия момент има BTK11.5 млн са верни. Предполага се, че от въпросната сума, Убрихт си е заделил биткойни в размер около $80 млн. като комисионна за предоставяне на услугите на сайта.

ФБР съобщи също така че смята да ликвидира биткойн хранилището си след приключване на делото срещу Улбрихт и сайта му.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари