Биткойнът не го е и сънувал: пазарната капитализация на Tesla само за един ден превиши $300 милиарда

15
1850

Акциите на Tesla са една от най-популярните теми през последните няколко месеца, а сега резкият ръст в курса на акциите на автомобилната компания на Илън Мъск неволно започна да се асоциира със ситуацията с криптовалутите през 2017 година. Но общото е твърде малко: на 10 юли цената на акциите на Tesla за първи път превиши $1500 в резултат от което пазарната капитализация на Tesla превиши тази на Toyota, Volkswagen и Honda, а Илън Мъск зае седмото място в рейтинга на Bloomberg за най-богатите хора на планетата. Но тази история съвсем не приключи с това.

Курсът на акциите на Tesla в търговете на NASDAQ на 13 юли за кратко време достигна нов рекорд с максимален пик от $1 794,99, след което рязко спадна до $1 497,06. Малко по-късно цената на една TSLA отново започна да расте. През месец май тази година, когато цената на акциите на Tesla бе около $760, Мъск каза че Tesla е преоценена и нейната цена е твърде висока – компанията просто не струва толкова. Сега генералният директор на компанията нарече произтичащото чисто безумие (диви времена).

Интересното е друго. В резултат от този скок на курса, пазарната капитализация на Tesla прехвърли $300 милиарда и за известно време автомобилната компания на Илън Мъск струваше повече от Toyota, Volkswagen и Honda взети заедно. Това са трите автомобилни компании с най-голяма пазарна капитализация в света.

Днес NASDAQ отбеляза спад на всички акции на фона на влошената епидемиологична обстановка с COVID-19 в Калифорния и други региони на САЩ. Някои щати отново започнаха да налагат строга карантина. В резултат от всичко това акциите и на Tesla паднаха и компанията поевтиня с цели $50 милиарда (Honda, която е на четвърто място по капитализация струва по-малко от $50 милиарда).

В същото време инвестиционната компания Piper Sandler повиши финансовата си прогноза за цената на акциите на Tesla до впечатляващите $2 322.

Всичко това се случи в рамките на изтеклите 24 часа.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари