Специализирана група от експерти към Централната банка на Финландия счете биткойна за “революционна финансова система”. Те специално подчертаха, че тази система самостоятелно се регулира, безопасна е и няма нужда от допълнително регулиране от страна на държавите.

Икономистите са на мнение, че самият протокол в основата на биткойна осигурява защита от манипулации и отсява неблагонадеждните играчи от пазара. Именно този протокол е убедил учените, че не са необходими никакви регулатори, понеже от тях няма никакъв смисъл.

В публикацията се отбелязва, че позицията на учените не е официалната позиция на банката. Но самият факт, че Централната банка на Финландия участва и инициира подобни изследвания подсказва, че тя е открита към тези технологии и активно ги изследва и изучава. Миналата година банката организира курс по блокчейн за регулатори, финансови компании и икономически експерти. След това бе тествана система за доставки за 2,4 милиона евро, базирана на блокчейн.

Учените споделят, че икономистите от всички страни трябва да се заемат с изучаването на “тази чудесна структура”.

Всъщност икономистите от различните държави именно с това се и занимават. Все повече страни определят отношението си към цифровата валута. В Япония например, биткойнът се счита за стандартно платежно средство, а в Китай вече е забранено първичното предлагане на цифрови пари.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "“Биткойнът не се нуждае от регулации”"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz