Специализирана група от експерти към Централната банка на Финландия счете биткойна за „революционна финансова система“. Те специално подчертаха, че тази система самостоятелно се регулира, безопасна е и няма нужда от допълнително регулиране от страна на държавите.

Икономистите са на мнение, че самият протокол в основата на биткойна осигурява защита от манипулации и отсява неблагонадеждните играчи от пазара. Именно този протокол е убедил учените, че не са необходими никакви регулатори, понеже от тях няма никакъв смисъл.

В публикацията се отбелязва, че позицията на учените не е официалната позиция на банката. Но самият факт, че Централната банка на Финландия участва и инициира подобни изследвания подсказва, че тя е открита към тези технологии и активно ги изследва и изучава. Миналата година банката организира курс по блокчейн за регулатори, финансови компании и икономически експерти. След това бе тествана система за доставки за 2,4 милиона евро, базирана на блокчейн.

Учените споделят, че икономистите от всички страни трябва да се заемат с изучаването на „тази чудесна структура“.

Всъщност икономистите от различните държави именно с това се и занимават. Все повече страни определят отношението си към цифровата валута. В Япония например, биткойнът се счита за стандартно платежно средство, а в Китай вече е забранено първичното предлагане на цифрови пари.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
3 Автори на коментарите
djagiAzhenЕпъл Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Епъл
Епъл

Биткой не е официално платежно средство в Япония, а се ползва при плащане на данъци. Това не го прави истинска валута.

Azhen
Azhen

Информирай се малко , ползва се наравно с йената където го приемат като платежно средство , в Швейцария ще може да се плащат данъци с него и то само на стойност до 250 франка.

djagi
djagi

Те и виетнамските донги ги приемат като платежно средство. Има някаква неяснота по въпроса за биткоина и Япония, но не смятам да си губя време да проучвам.