На практика никой не се съмняваше, че цената на биткойна ще премине $10000, въпросът беше само кога.

Първата и най-известна от стоте съществуващи криптовалути всяка седмица преминава важни психологически бариери. Според статистиката на CoinMarketCap.com, преди няколко минути в няколко от най-големите борси, цената на цифровото злато прехвърли историческото ниво от $10000, въпреки че средната стойност на тази цифрова валута сега е $9 974,28.

Лесно се забелязва, че динамиката на курса засега съответства на Закона на Мур (подобно на много други технологии), но с по-друг коефициент. Първоначално цената се увеличаваше 10 пъти примерно всяка година. Това е малко опростено, понеже през 2013-2016 години имаше колебания:

2010 — $0,10 за биткойн
2011 — $1 за биткойн
2012 — $10 за биткойн
2013 — $100 за биткойн

След това ръстът се забави вследствие спада в курса след аферата Mt.Gox и 10-кратното увеличение на цената започна да се осъществява на всеки две години:

2015 — $1000 за биткойн
2017 — $10000 за биткойн

Таблицата по-горе показва, че биткойнът е прехвърлил $10 000 в четирите от десетте най-големи криптоборси. Основно, това са корейските Bithumb, Coinone и Korbit.

В останалите борси курсът варира от $9 837 до $9 914.

Общата цена на всички криптовалути към днешен ден е $309 милиарда, Без биткойна, тяхната цена е $143 милиарда, а техният курс обикновено зависи от BTC курса.

Какво следва?

При закупуването на какъвто и да е актив, професионалните инвеститори наблюдават нивата stop-loss и take-profit. Те съответстват на цените на автоматичните продажби за фиксиране на загубата и печалбата. Предполага се, че символичната граница от $10 000 за биткойн е взета от мнозина за ниво на take-profit. Това е и причината кръглите числа да се считат за психологични граници, понеже е трудно да бъдат преодолени: когато курсът започне да докосва подобна бариера, започват автоматичните продажби. Може и да не е от първия път, но в края на краищата биткойнът окончателно и устойчиво ще преодолее тази бариера. Когато това се случи, няма да има никакви препятствия за по-нататъшен растеж. Още повече, че преодоляването на символичната бариера от $10 000 със сигурност ще предизвика вълна от публикации в световните медии, включително и телевизиите, а това още повече ще подгрее интереса към „новата цифрова валута“ сред широките маси. А това означава, че търсенето ще нарасне още.

Какво ще стане по-нататък?

Прословутият „пътешественик във времето“ от 2025 година предупреждава човечеството, че BTC цената ще продължи да нараства в геометрична прогресия и през 2021 година ще достигне ниво  $1 000 000 за биткойн и накрая на един човек ще се паднат по 0,003 биткойна. А през 2025 година повечето държави ще престанат да съществуват, понеже не могат да събират данъци, поради анонимността на биткойн транзакциите. Някои правителства ще се опитат да оцелеят, като сами закупят биткойни, но по този начин още повече ще вдигнат курса.

Момчето от бъдещето пише, че икономиката ще западне поради дефлацията на основната валута, а хората ще отказват да преминат към валути, изложени на инфлация.

Но това навярно са черни сценарии на засегнатите институции да спрат прогреса. Ако говорим сериозно, първоначално на биткойна се гледаше като на удобно средство за псевдо анонимни разплащания. Например, необходимо е да се изпратят пари зад граница, които да не се отчитат пред държавата и без да се плащат грабителските банкови такси и комисионни. Но сега става ясно, че биткойнът е по-скоро аналог на цифровото злато, което хората използват за надеждното съхраняване на своите спестявания и инвестиции, знаейки за непрекъснатата инфлация и девалвация на фиатните пари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари