Биткойнът срещу държавите: 10 години по-късно

23
2222
Биткойнът навърши 10 години. Как се появи тази криптовалута, какво се промени в сравнение с първоначалния замисъл на Сатоши Накамото и какво е неговото бъдеще.

Тази година се навършиха 10 години, откакто митичният Сатоши Накамото изпрати своето електронно писмо с описанието на революционния начин за разплащане в Биткойн мрежата. Но в края на месец ноември в акаунта на на основателя на основната криптовалута в P2P Foundation бе получена загадъчната дума „Nour„. Това стана след многогодишно мълчание и породи огромен брой тълкования по повод това паметно събитие. Една от главните теми на основната дискусия бе сведена до основния въпрос: „По какъв начин появата на нов технологичен инструмент промени познатият ни свят и промени ли го изобщо?„.

През 2008 година някой с псевдонима Сатоши Накамото представи пред неголяма група програмисти концепцията на нова платежна система, нивелираща ролята на държавите, които твърде избирателно постъпват в реалния живот и протягат ръка на едни банки и фалират други. Идеята е, че докато преди това на хората се налагаше да преминават през редица посредници, на които трябва да се плащат внушителни комисионни, то сега е дадена възможност за осъществяване на преводи за милиони долари за минимално време при несравнимо по-малки такси и комисионни при достатъчна конфиденциалност. Така например, Bank of America ще ви вземе за изходящ вътрешнобанков превод такса от $30. За сравнение, цялата допълнителна сума в мрежата Ripple при превод от $175 милиона е по-малко от един цент.

На фона на задаващата се глобална криза и краха във вярата в класическите финансови институции, биткойнът бързо започна да набира популярност – първоначално в средата на криптоанархистите, отстояващи свободата и анонимността в биткойн мрежата, а след това и в масовия пазар. Но тази технология съвсем не възникна от нищото.

BTC технологията: раждането на новата парадигма

Нека да се спрем на основните събития, довели до възникването на огромната индустрия на криптовалутите и да си припомним причините за появата на биткойна.

През 2000-те години банките масово започнаха да понижават изискванията си към кредитоискателите и започнаха да дават кредити, обезпечени със залог на недвижим имот, който вече е ипотекиран. Нищо не подсказваше, че следва беда: строителният бум в САЩ и Европа осигуряваше прогнозируем ръст на ценните книжа, включващи ипотечни пакети.

Първите сигнали за предстоящи проблеми пристигнаха от европейските банки – британската HSBC и френската BNP Paribas, които регистрираха масови откази от обслужването на ипотечните кредити от страна на кредитополучателите. На този фон инвестиционната банка Lehman Brothers, добре известна със своите значителни ипотечни активи, реши да прокара допълнителна емисия от акции. Но понижаването на нейния рейтинг от страна на Standard & Poor’s не позволи прилагането на тази тактика и единственият изход остана да се търси помощ от държавата.

И въпреки, че Lehman Brothers бе идеалният пример за Американската мечта (158 години безпроблемна и успешна работа, $59 милиарда доход в края на финансовата година и $4,2 милиарда чиста печалба), една от най-големите инвестиционни банки в света, на 15 септември 2008 година подаде заявление за фалит. Малко по-късно се състояха десетки съдебни процеси, както срещу рейтинговите агенции, така и срещу одиторските компании, които бяха обвинени в заблуждаване на инвеститорите и в публикуването на фалшиви аналитични отчети, скриващи реалното състояние на нещата. Последвалият банкрут на Lehman Brothers стартира не само необратими пазарни процеси, довели до Световната финансова криза, но създаде и благоприятна почва за биткойна.

Милиони потребители от целия свят с ентусиазъм възприеха концепцията на Сатоши Накамото за биткойна, който даде усет за независимост от държавните институции. Някои потребители на Reddit издигнаха мотото: „Ние се нуждаем от криптото“. В рамките на тази кампания бяха събрани дарения от $15 милиона, като след това стана ясно, че $482 712 (2,9% от сумата) трябва да се дадат за трансакциите.

Осъзнаването на правата развива осъзнаването на задълженията

Развитието на криптовалутния пазар до голяма степен повтаря основните етапи на банковия разцвет през 1990-те години. Мнозина помнят, че разкриването на банкова сметка можеше да стане както с лична карта, но също така и на практика на произволна личност от някое предприятие или компания. Банките имаха право сами да разкриват подозрителните трансакции и да съобщават за тях на регулаторните органи, като това се случваше доста рядко.

Но забавянето на икономическия ръст и бюджетните дефицити, повишаването на пенсионната възраст и ръстът на социалните разходи накараха фискалния апарат да преразгледа своите подходи към идентификацията на клиента (KYC) и законите за борба с прането на пари (AML). Както обикновено, предлогът бе борба с тероризма и престъпността.

Към днешен ден служителите на банките имат право да поискат всякакви лични документи, актове, данъчни декларации, свързаност и т.н. По този начин откриването на банкова сметка може да се отложи с месеци, но по-важното – да бъде блокирана абсолютно лесно. Този ход усетиха както обикновените потребители, така и милионерите от двете страни на Атлантика, които не можаха да докажат законността на своите придобити активи.

Империята отвръща на удара

Известно време регулаторните органи гледаха през пръсти на биткойна и на неговите производни. Появиха се стотици криптофондове, прехвърляха се милиарди долари между криптопортфейлите, чрез ICO се привличаха огромни средства, а новините за биткойна не слизаха от водещите световни медии. Но именно скорошният период от есента на 2017 година до зимата на 2018 стана най-важният в регулирането на криптовалутния пазар.

Първо, съществено се затегнаха изискванията към ICO – първичното предлагане на нови криптомонети и отварянето на нови криптовалутни борси в почти всички европейски страни, САЩ и Азия. В крайна сметка, подготвянето на необходимите документи за тази дейност стана скъпо и зае съществена част от годишния бюджет на компаниите, занимаващи се с криптовалути. Второ, регулаторните органи решиха да свалят анонимността от биткойна – Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, ФБР, Комисията по ценните книжа и борсите редовно се обръщаха към частните компании, занимаващи се с мониторинг на биткойн трансакциите и движението на другите криптовалути. С помощта на мощни аналитични системи бяха открити закономерностите в масивите данни на притежателите на криптовалутни портфейли и бенефициентите на криптовалутните разплащания. Именно по този начин Федералният съд на САЩ успя да удовлетвори искането на Данъчното управление към борсата Coinbase и нареди да бъдат предоставени личните данни на 14 000 потребители.


10 години след появата на биткойна можем да кажем, че в символичната борба на Давид срещу Голиат, победител излезе именно биткойнът. Предполага се, че биткойнът още дълго ще играе ролята на цифрово злато. Но идват нови технологии, даващи възможност на централните банки да създават собствени криптовалути. Един от най-ярките примери е Венецуела, която обезпечи с нефт своята национална криптовалута Petro, създадена да даде възможност на държавата да търгува, въпреки санкциите.

Блокчейнът едва ли ще стане решение на всички проблеми на човечеството, но е в състояние да трансформира познатите ни онлайн услуги в областта на логистиката и интернет разплащанията. Навярно обикновеният потребител дори няма да забележи този транзитен период. Но само след 5 година се очаква блокчейн технологията да навлезе в глобален мащаб. А условната борба на „силите на анонимната съпротива“ и „Финансовата Империя“ ще продължат още много дълго.


По материали на Forbes

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари