Биткойнът срещу държавите: 10 години по-късно

24
2184
Биткойнът навърши 10 години. Как се появи тази криптовалута, какво се промени в сравнение с първоначалния замисъл на Сатоши Накамото и какво е неговото бъдеще.

Тази година се навършиха 10 години, откакто митичният Сатоши Накамото изпрати своето електронно писмо с описанието на революционния начин за разплащане в Биткойн мрежата. Но в края на месец ноември в акаунта на на основателя на основната криптовалута в P2P Foundation бе получена загадъчната дума „Nour„. Това стана след многогодишно мълчание и породи огромен брой тълкования по повод това паметно събитие. Една от главните теми на основната дискусия бе сведена до основния въпрос: „По какъв начин появата на нов технологичен инструмент промени познатият ни свят и промени ли го изобщо?„.

През 2008 година някой с псевдонима Сатоши Накамото представи пред неголяма група програмисти концепцията на нова платежна система, нивелираща ролята на държавите, които твърде избирателно постъпват в реалния живот и протягат ръка на едни банки и фалират други. Идеята е, че докато преди това на хората се налагаше да преминават през редица посредници, на които трябва да се плащат внушителни комисионни, то сега е дадена възможност за осъществяване на преводи за милиони долари за минимално време при несравнимо по-малки такси и комисионни при достатъчна конфиденциалност. Така например, Bank of America ще ви вземе за изходящ вътрешнобанков превод такса от $30. За сравнение, цялата допълнителна сума в мрежата Ripple при превод от $175 милиона е по-малко от един цент.

На фона на задаващата се глобална криза и краха във вярата в класическите финансови институции, биткойнът бързо започна да набира популярност – първоначално в средата на криптоанархистите, отстояващи свободата и анонимността в биткойн мрежата, а след това и в масовия пазар. Но тази технология съвсем не възникна от нищото.

BTC технологията: раждането на новата парадигма

Нека да се спрем на основните събития, довели до възникването на огромната индустрия на криптовалутите и да си припомним причините за появата на биткойна.

През 2000-те години банките масово започнаха да понижават изискванията си към кредитоискателите и започнаха да дават кредити, обезпечени със залог на недвижим имот, който вече е ипотекиран. Нищо не подсказваше, че следва беда: строителният бум в САЩ и Европа осигуряваше прогнозируем ръст на ценните книжа, включващи ипотечни пакети.

Първите сигнали за предстоящи проблеми пристигнаха от европейските банки – британската HSBC и френската BNP Paribas, които регистрираха масови откази от обслужването на ипотечните кредити от страна на кредитополучателите. На този фон инвестиционната банка Lehman Brothers, добре известна със своите значителни ипотечни активи, реши да прокара допълнителна емисия от акции. Но понижаването на нейния рейтинг от страна на Standard & Poor’s не позволи прилагането на тази тактика и единственият изход остана да се търси помощ от държавата.

И въпреки, че Lehman Brothers бе идеалният пример за Американската мечта (158 години безпроблемна и успешна работа, $59 милиарда доход в края на финансовата година и $4,2 милиарда чиста печалба), една от най-големите инвестиционни банки в света, на 15 септември 2008 година подаде заявление за фалит. Малко по-късно се състояха десетки съдебни процеси, както срещу рейтинговите агенции, така и срещу одиторските компании, които бяха обвинени в заблуждаване на инвеститорите и в публикуването на фалшиви аналитични отчети, скриващи реалното състояние на нещата. Последвалият банкрут на Lehman Brothers стартира не само необратими пазарни процеси, довели до Световната финансова криза, но създаде и благоприятна почва за биткойна.

Милиони потребители от целия свят с ентусиазъм възприеха концепцията на Сатоши Накамото за биткойна, който даде усет за независимост от държавните институции. Някои потребители на Reddit издигнаха мотото: „Ние се нуждаем от криптото“. В рамките на тази кампания бяха събрани дарения от $15 милиона, като след това стана ясно, че $482 712 (2,9% от сумата) трябва да се дадат за трансакциите.

Осъзнаването на правата развива осъзнаването на задълженията

Развитието на криптовалутния пазар до голяма степен повтаря основните етапи на банковия разцвет през 1990-те години. Мнозина помнят, че разкриването на банкова сметка можеше да стане както с лична карта, но също така и на практика на произволна личност от някое предприятие или компания. Банките имаха право сами да разкриват подозрителните трансакции и да съобщават за тях на регулаторните органи, като това се случваше доста рядко.

Но забавянето на икономическия ръст и бюджетните дефицити, повишаването на пенсионната възраст и ръстът на социалните разходи накараха фискалния апарат да преразгледа своите подходи към идентификацията на клиента (KYC) и законите за борба с прането на пари (AML). Както обикновено, предлогът бе борба с тероризма и престъпността.

Към днешен ден служителите на банките имат право да поискат всякакви лични документи, актове, данъчни декларации, свързаност и т.н. По този начин откриването на банкова сметка може да се отложи с месеци, но по-важното – да бъде блокирана абсолютно лесно. Този ход усетиха както обикновените потребители, така и милионерите от двете страни на Атлантика, които не можаха да докажат законността на своите придобити активи.

Империята отвръща на удара

Известно време регулаторните органи гледаха през пръсти на биткойна и на неговите производни. Появиха се стотици криптофондове, прехвърляха се милиарди долари между криптопортфейлите, чрез ICO се привличаха огромни средства, а новините за биткойна не слизаха от водещите световни медии. Но именно скорошният период от есента на 2017 година до зимата на 2018 стана най-важният в регулирането на криптовалутния пазар.

Първо, съществено се затегнаха изискванията към ICO – първичното предлагане на нови криптомонети и отварянето на нови криптовалутни борси в почти всички европейски страни, САЩ и Азия. В крайна сметка, подготвянето на необходимите документи за тази дейност стана скъпо и зае съществена част от годишния бюджет на компаниите, занимаващи се с криптовалути. Второ, регулаторните органи решиха да свалят анонимността от биткойна – Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ, ФБР, Комисията по ценните книжа и борсите редовно се обръщаха към частните компании, занимаващи се с мониторинг на биткойн трансакциите и движението на другите криптовалути. С помощта на мощни аналитични системи бяха открити закономерностите в масивите данни на притежателите на криптовалутни портфейли и бенефициентите на криптовалутните разплащания. Именно по този начин Федералният съд на САЩ успя да удовлетвори искането на Данъчното управление към борсата Coinbase и нареди да бъдат предоставени личните данни на 14 000 потребители.


10 години след появата на биткойна можем да кажем, че в символичната борба на Давид срещу Голиат, победител излезе именно биткойнът. Предполага се, че биткойнът още дълго ще играе ролята на цифрово злато. Но идват нови технологии, даващи възможност на централните банки да създават собствени криптовалути. Един от най-ярките примери е Венецуела, която обезпечи с нефт своята национална криптовалута Petro, създадена да даде възможност на държавата да търгува, въпреки санкциите.

Блокчейнът едва ли ще стане решение на всички проблеми на човечеството, но е в състояние да трансформира познатите ни онлайн услуги в областта на логистиката и интернет разплащанията. Навярно обикновеният потребител дори няма да забележи този транзитен период. Но само след 5 година се очаква блокчейн технологията да навлезе в глобален мащаб. А условната борба на „силите на анонимната съпротива“ и „Финансовата Империя“ ще продължат още много дълго.


По материали на Forbes

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
20 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
аз123
аз123

Колкото и да рекламирате биткойна – баламите свършиха.
Ако някой се е набутал си е негов проблем 🙂

dimd
dimd

По-скоро работещите за до 1000 лв. на месец се увеличиха.
В криптовалутите това са смешни суми , повярвай ми !

аз123
аз123

Харчи си парите за каквото искаш. Пожелавам ти успех в крипто инвестициите.

тъй-тъй
тъй-тъй

Крипто и блокчейн – това е бъдещото оръжие на банките и корпорациите срещу хората. Пълен контрол и зависимост – това са криптовалутите. Всичко се следи, всичко се наблюдава. Били анонимни… Ако един крадец знае в коя къща са ценностите, той изобщо не се интересува на чие име са. Така е и с крипто-то – не знаели на кого били – нали знаят откъде, колко и къде са отишли? На кого му пука чии са? Имаш адресче, само ти трябва един добър фишинг и човекът се закача сам. Криптовалутите са един от най-крадените активи, като за разлика от други активи, тук… Виж още »

dimd
dimd

Интересна гледна точка .

Антипропаганда
Антипропаганда

Всичко, което си написал е така. Тъй като си умен, потърси в интернет един документ, който е на американска разузнавателна агенция. Изготвен е 1996-та година или някъде там. Ще видиш описанието на криптовалутата. Сегашните криптовалути са тестове за бъдещата глобална валута на новият световен ред. Всички фиатни пари и банки ще фалират. Долърът ще фалира. Всички хора и корпорации ще фалират. В цялата човешка история това винаги е ставало. Сега, просто, алтернстивата ще е електронна. С квантовите си компютри няколко големи сили и корпорации ще контролират цялата Земя и космически станции /смеете се, но на Марс вече има бази!!!/ Толкова… Виж още »

115
115

Какви бази има на Марс?

Антипропаганда
Антипропаганда

Google се осраха, защото забравиха да ги цензурират, когато ги откриха, Гугъл излезе с версия, че било първоаприлска шега, която обаче пропуснала да каже. Те, обаче, бяха открити доста след 1-ви април и това не е начина, по който Гугъл си казва лъжите на 1-ви април. Проучи и данните от Qannon.

https://imgur.com/a/4loFGRU

115
115

Ти наистина ли си вярваш на тези неща?!?
Google maps снимали и на Марс…

Антипропаганда
Антипропаганда

Излагам факт:

1) Гугъл работи с външни фирми за заснемане на обекти – Земя, Луна, Марс.

2) Гугъл си прави шеги за 1-ви април, които са видими и лесни за намиране и всички се смеят и те си ги признават кои са майтапите.

3) Месеци след 1-ви април, случае потребител вижда това чрез Гугъл Земя и го публикува, резултатът е светкавичен, Гугъл казва, че това е била първопарилска шега, която забравили да опишат.

Остава съмнението:

– Защо толкова трудно откриваема „шега“?
– Защо Гугъл не е описала шегата още в деня на шегите?
– Защо Гугъл е оставила това там с месеци?

Рашо
Рашо

Инсайдерът Кори Гуд споменава за бази на Луната и Марс, които съществуват от минимум 50 години. Според него, там кипи активна дейност с участието и на хора. Мъск изглежда вярва в това, затова е толкова ентусиазиран към идеята за полети към Марс. Мъск е добре информиран индивид, и вероятно знае със сигурност разни факти, които все още са далеч от масовото съзнание.

Гадьо
Гадьо

Това е гигафактори на Мъск! 🙂
Иначе не ти ли прави впечатление, че пътищата около сградите не са най-прекия възможен път, а завоите не са овални а ъгловати. Отделно около централните сгради всичко е замацано а не като околния пейзаж.

Антипропаганда
Антипропаганда

Това, което не разбирам е, защо тази „шега“ е толкова трудна за откриване, защо Гугъл не съобщава за нея на 1-ви април или близките дни, както за всяка друга шега всяка година и защо е открита и забравена месеци след това и определена за „шега“ чак след като е открита месеци след това?

Гадьо
Гадьо

Още нещо, забелязал ли си,че само сателитната чиния има сянка? Сградите и кратера до тях нямат. 🙂

favr
favr

имат

ronsim
ronsim

Нови доказателства за наличие на Бази на Марс. 🙂
https://imgur.com/gallery/7xZzE7t

shmaizera
shmaizera

болна бях…

cl500amg
cl500amg

“Как се появи тази криптовалута, какво се промени“

промени се това, че много хора си изгубиха парите, земите и къщите за да си купят дигитални цифри.

Русия е ГУЛАГ
Русия е ГУЛАГ

Пари не съществуват от времето, в което свободния свят реши да не ползва златен стандарт, а социалистическите лагери решиха да ползват силно меки пари, които са още по-зле до толкова, че се наложи самите те да пазят по-твърда валута. Всички комунисти пазеха сметки в западни валути, не случайно. Името на парите е „currency“, това са „времевки“, в момента те са просто средство. Във всеки един момент те могат да изгубят пълната си стойност, защото сами по себе си нямат стойност, не съдържат сребро или злато, зад тях не стои нищо освен очаквания. Именно затова новите валути или по-скоро техните бета-тестове… Виж още »

cl500amg
cl500amg

“Не говорим просто за премахване на физическите хартийки и монети, а за премахване на сегашната система.“

ако някой ще сменя система със друга – това пак ще са господарите, които в момента ти държът парите.. гоите няма как да променят каквото и да било – нито имат знание, нито позиции за да го правят. Няма такова нещо като “децентрализация“ “децентрализирани“ пари.

Пенчо
Пенчо

Естествено че много хора си загубихте парите, земите и къщите. То това не е за всеки баламурник. Много обаче печелим….
То оставаше и всеки който може да пише трол коментари да може да спечели веднага. Всяко нещо има риск. В криптото е малък но го има.

аз123
аз123

Ти колко спечели?

аз123
аз123

или още чакаш „биткойна да избухне“, както се изразяват крипто балъците?

Pedro
Pedro

Ти не доказваш откъде са ти парите ….как доказваш че са твои???