fbpx
-2 C
София

Благодарение на нова функция Chrome ще използва по-малко памет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В ранната версия на уеб браузъра Chrome бе добавена новата функция RawDraw, която намалява натоварването на централния процесор при компютри с допълнителна видеокарта. Новата функционалност е достъпна във вид на флаг в менюто за разработчици, който може да се задейства само в новата все още нестабилна версия на браузъра на Google.

Когато браузърът зарежда уеб страница, той получава така нареченото дърво на слоевете, което му съобщава къде и каква информация (текст, изображение и т.н.) е необходимо да рендира и покаже. Всеки път, когато нещо се случва на екрана, включително и превъртане от страна на потребителя, браузърът трябва отново да рендира и да покаже всички данни. За да се повиши производителността и да се намали консумацията на системни ресурси, браузърите, базирани на енджина Chromium разделят страницата на отделни клетки с размер приблизително 256 X 256 пиксела, като идеята е да се обновяват само необходимите области, а не цялата страница.

При съвременните дисплеи с висока резолюция всяка една от тези клетки може да изразходва до 10 MB оперативна памет, особено ако в нея има много активни елементи, а потребителят използва няколко раздела едновременно. Функцията RawDraw променя самия процес за рендиране и показване на уеб страницата. С нейна помощ браузърът не заделя структури за всяка клетка от тази виртуална мрежа, а записва само операцията по рендирането. Това намалява натоварването на процесора и използването на оперативна памет.

Включването на RawDraw става с помощта на следния флаг:

chrome:flags#enable-raw-draw
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
сассс
сассс
1 месец

„chrome:flags#enable-raw-draw“ – в chromium v.95.0.4638.54 не съществува!

_nib_
_nib_
1 месец

Рядко голям софтуерен траш….Мазохисти май само го ползват.

Нови ревюта

Подобни новини