fbpx
9.2 C
София

Близо половината от инвеститорите на дребно в Австралия се доверяват на криптовалути

Най-четени

Близо половината от австралийските потребители, които инвестират на дребно, са притежавали криптовалута. Това показват данни на Ройтерс към края на 2021-ва година. Интересен момент е, че потребителите са съобщили, че главният канал, през който са се информирали за финансовите пазари и за криптовалутните активи е YouTube, където са гледали информативни видеа с финансови съвети и уроци от влиятелни влогъри.

Тези данни идват от проучване, проведено от Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции на Австралия, като в него са взели участие 1053 инвеститори на дребно през ноември миналата година. 44% от взелите участие потребители са притежавали криптовалута, което прави крипто активите вторият най-популярен инвестиционен продукт сред австралийските потребители, след акциите в компании.

Една четвърт от анкетираните са заявили, че инвестират само и единствено в криптовалутни активи.

Тези данни със сигурност ще увеличат натиска в страната върху новото лейбъристко правителство да наблегне на защитата на потребителите, което прекрати дългогодишно проучване, започнато още при предходното правителство на консерваторите в Австралия, което целеше да установи дали и как да се регулират цифровите активи в страната.

Новото правителство също така потвърди и широко разпространените статистически данни за високи нива на притежаване на криптовалута сред австралийците, които миналата година бяха отхвърлени като „неправдоподобни“ от висши ръководители на централната банка на страната.

Проучването също така показва, че 41% от респондентите използват социалните мрежи за достъп до инвестиционна информация, като най-използваната платформа е била YouTube, която 20% от анкетираните са посочили като основния си източник на информация, а след нея се нарежда Facebook, която е била главният информационен канал на 11 процента от респондентите.

Само 13% от потребителите, които са взели участие в проучването, са се възползвали от услугите на финансов консултант или брокера на пазара на ценни книжа.

„Загрижени сме за броя на анкетираните хора, които съобщават, че инвестират в нерегулирани активи със силно волатилен курс, използвайки единствено информацията, която им предоставят социалните мрежи“, каза председателят на ASIC Джо Лонго в изявление.

„Защитите на инвестициите в крипто активи са силно ограничени, а регулациите все още са слаби, особено като се има предвид силното нарастване на потребителите, които инвестират в тях.“

Изглежда макар и пазара на криптовалути в момента да се намира в стагнация и курсовете на най-популярните крипто активи да се борят след драстичните спадове от преди няколко седмици, криптовалутите са се превърнали в особено популярен инвестиционен продукт, в който редица хора решават да инвестират. Това, което основно привлича голяма част от потребителите, е, че те обещават да решат някои от най-сериозните проблеми и дефицити на съвременната финансова система и монетарните политики на централните банки. Така убедени в тяхната дългосрочна добавена стойност, потребителите решават да вложат средствата си, тъй като достъпа до крипто инвестиции е бърз, лесен, самите инвестиции са с висока ликвидност, а доходността, която някои крипто инвеститори са успели да генерират във времето, примамва и изкушава тях и още много други да се впуснат в крипто приключението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини