Блогър откри севернокорейски трудови лагери с помощта на Google Earth

0
191

Тази седмица бе белязана от безпрецедентната визита на представител на американския бизнес в Северна Корея – държава, управлявана по деспотичен и авторитарен начин, затворена за света. Председателят на борда на директорите Ерик Шмид и бившият губернатор на американския щат Ню Мексико посетиха затворената държава по редица въпроси, между които лобиране за свободен достъп до Интернет в азиатската страна и преговори за освобождаването на Кенет Бей (Kenneth Bae), американски туристически гид, задържан от севернокорейските власти през ноември миналата година.

Може би ви е известно, че Северна Корея е една от малкото страни, които имат вътрешни, затворени интернет мрежи, в които информацията е надлежно филтрирана и не би могла да бъде достигната от точка извън Северна Корея, а така също и достъп до Глобалната мрежа, предназначена за малцина избрани.

Тези дни Джошуа Стантън, един вашингтонски адвокат, който отделя свободното си време за списване на блога си, разглеждащ издевателствата в Северна Корея извършвани над гражданите на страната, публикува снимки на т.нар. трудови лагери. Откриването им, той прави благодарение на известния инструмент на Google: Google Earth. Това са сателитни снимки на трудови лагери в Северна Koрея, в това число и зловещите лагери на смъртта „Лагер 22“ (Camp 22) и „Йодок“ (Yodok).

Официалната позиция на севернокорейските власти е, че подобни обекти няма. По непотвърдени данни различни неправителствени организации определят броя на затворените севернокорейци в тези лагери на около 200-250 хиляди човека.

Amnesty International са сравнили снимките публикувани от Стантън и са потвърдили тяхната достоверност, отбелязвайки, че лагерите са се разраснали, сравнявайки ги с фотоси направени преди 10 години.
Снимките излизат в навечерието на знаменателно посещение на южнокорейски религиозни водачи и представители на Министерството на Единението (проправителствена организация, имаща за цел обединението на Корейския полуостров).

Повече снимки и информация, в блога на Стантън тук.

Заглавна снимка: сателитна фотография на Корейския полуостров през нощта

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари