fbpx
15.2 C
София

Блокчейнът съвсем няма голямо приложение

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Оригиналът е на Cal Paterson, който споделя интересни и малко нестандартни мисли

Феновете на криптовалутите обичат да казват, че реалната иновация не е биткойнът, а блокчейнът. Последно време популярността на блокчейните непрекъснато расте. В един момент използваните блокчейни просто престанаха да бъдат наричани блокчейн-технологии и се превърнаха във Web3. В това се подразбира, че блокчейнът има толкова широка сфера на използване, че ще замени съвременния интернет във вида, в който го знаем и използваме.

Но блокчейнът съвсем не е технология за всеобщо използване и има много ограничени и специфични области за използване. Използването на блокчейн в децентрализираните криптовалути наистина не е единствената сфера на неговото използване, но е само една от малкото.

Кога не е необходимо използването на блокчейн

Най-добре е блокчейнът да се разглежда като база данни. Именно записът и съхранението на данните е неговата основна функция, а що се отнася до криптовалутите, то това е неговото вторично приложение. Използването на криптография просто позволява на базата данни за общо ползване да бъде разпределена, а не централизирана.

Провереното от времето правило на системните администратори гласи, че е необходимо да се избягва абсолютно всичко разпределено, ако можем да се откажем от него. На мен това ми изглежда съвсем разумно. В края на краищата старите неразпределени бази данни (web2)  имат редица привлекателни особености. Първо, те са по-бързи. Транзакциите в популярните SQL бази данни отнемат микросекунди. Това е много по-бързо отколкото е например при Ethereum-а където повечето транзакции се считат за потвърдени след около пет минути. На една биткойн транзакция е необходим около един час. С увеличаване изчислителната мощност на хардуера SQL базите данни стават и ще стават все по-бързи, докато блокчейните стават все по-бавни, понеже нараства количеството транзакции, които трябва да бъдат обработени от блокчейн мрежата.

Освен това, централизираните бази данни са по-евтини за използване. Така например, една база данни с обем от около 400 GB, каквато всъщност е приблизително големината на блокчейна на биткойна, струва под сто паунда месечно, и консумацията на стандартен сървър от наши дни, на който тя работи, е приблизително 3000 KWh годишно. За разлика от тази база данни, блокчейнът, според различните анализи, консумира 91 милиарда KWh годишно (ccaf.io/cbeci/index). Ако всичко в нашия свят стане няколко стотици пъти по-неефективно, то на човечеството ще се наложи много повече да побърза с усвояването на космоса.

Освен това, централизираните бази данни могат да обработват много по-големи масиви с данни. Едни 400 GB се считат за неголяма SQL база данни – всъщност за толкова малка, че данните могат да се съхраняват в оперативната памет на сървъра. Но блокчейнът на биткойна непрекъснато причинява главоболие на своите потребители, които трябва да съхраняват при себе си негово копие, за да бъдат пълноценен възел.

Използването на блокчейна

Ето един кратък списък кога ТРЯБВА да се използва блокчейн:

  1. Когато е необходима база данни за общо ползване
  2. Когато не може да се има доверие на хипотетичното единствено място, където тази база за общо ползване да бъде съхранявана
  3. Когато нищо друго не е подходящо

Тези критерии ни дават възможност да разберем защо първият метод за използване на блокчейна станаха децентрализираните криптовалути. При биткойна е необходимо абсолютно точно да се следи кой и какви коини от тази криптовалута притежава – в този случай разпределената база данни е абсолютно необходима и нищо друго не може да я замести. И тъй като биткойнът е замислен като децентрализирана криптовалута, няма как да се има доверие на когото и да било да съхранява тази база данни. В противен случай, този, който съхранява тази база данни има възможност да си подари огромна сума „безплатни“ пари, което ще доведе до инфлация за всички останали. И всъщност на биткойна нищо друго не му е нужно – достатъчно е надеждното фиксиране кой и колко пари има в тази система.

Дотук ясно, но проблемът е, че има твърде много области, където се предлага използването на блокчейна, но това изобщо не е удачно.

Неудачните предложения за използването на блокчейна

Международните банкови преводи

Процесът на извършване на един международен банков превод може да се окаже твърде мъчителен и дразнещ и може би с тази задача по-добре ще се справи блокчейнът. Вместо да правя уговорки с банката да изпрати стотина-двеста паунда на моята живееща твърде далече баба, може пък да е по-лесно да ѝ пратя частица биткойн. Биткойн транзакциите обикновено струват 1-2%, което е по-малко от процентите, които взема британската банка HSBC. Освен това, при биткойна не се налага да се изпращат сканирани документи, които удостоверяват вашата личност.

Но обикновените финансовите преводи не удовлетворяват най-първия от изброените по-горе критерии – те нямат нужда от децентрализирана база данни за общо ползване. През 1100-те години тамплиерите са извършвали международните преводи в цяла Европа и Леванта. Клиентът на този орден е трябвало да носи специална ценна книга, да кажем от Париж до Антиохия и да получи своите пари във филиала на Антиохия (разбира се, за услугата трябва да заплати скромна такса). В тези времена тамплиерите са определяли финансовия баланс на тези преводи.

Но след като хората се занимават с международни преводи от над хиляда години, защо процесът е толкова сложен? Това е свързано преди всичко с KYC/AML – нормативните процеси, които световната банкова система използва, за да се убеди, че не превеждате пари на намиращи се под санкции физически лица или на престъпници, терористи и т.н. Банките няма да изпратят пари в произволно място, понеже първо трябва да проверят, че тези пари няма да попаднат в ръцете да кажем, на злодеи. Именно затова е необходимо немалко време и сканирането и прехвърлянето на редица сложни документи.

Една финансова система, базирана на блокчейн, която да предположим, че достигне много висока популярност, ще бъде принудена от всяка държава да реализира KYC/AML, след което ще се превърне в традиционна финансова система за международни преводи, с изключение на по-високите такси и по-малките икономически мащаби. Много биткойн посредници отдавна изискват удостоверяване личността на притежателя на биткойн сметката. А някои от тях наскоро започнаха да искат подробна информация на кого всъщност се изпращат цифровите пари.

Другият проблем с изпращането на пари на баба е, че след тяхното получаване тя някак трябва да разбере как да ги превърне в местна валута, за които ще ѝ вземат още 1-2%.

Акции и облигации в блокчейна (ICO)

Друг предполагаем начин за използването на блокчейна е той да стане алтернатива на традиционните акции и облигации. Вместо да се използват каквито и да било отработени с времето механизми, свързани с акциите, акциите на компаниите биха могли да се записват и търгуват в блокчейн, който е нещо подобно на Ethereum.

Но блокчейн акциите не удовлетворяват второто правило: липсва доверена страна,  която да съхранява или хоства тази база данни. Ако по този начин ще съхранявате акциите на някоя компания, трябва абсолютно да се доверите на този хостър и да му дадете да съхранява и хоства тази база данни.

В бизнеса трябва да се уверите, че техните публикувани финансови отчети са точни. Трябва и да имате доверие, че този хипотетичен хостър с всички сили ще се стрми да възвърне направената от вас инвестиция. Традиционните компании си имат и съхраняват свой собствен регистър на притежателите на акции и само трейдинга оставят на аутсорсиг. Досега почти не е имало проблеми с този начин на работа.

И отново разходите: 1-2% за една блокчейн транзакция е много повече от обикновените разходи при боравенето с акции. А и да не забравяме, че някои брокерски кантори в САЩ, а вече има и приложения за купуването и продаването на акции без каквито и да било такси.

Договорите на базата на блокчейна

Още едно от популярните методи за използването на блокчейн е замяната на обикновените договори с „интелигентни“ или смарт договори. Идеята е ясна: необходимо е договорите да бъдат описани като неголеми програми, които се разгръщат и остават (вечно) в блокчейна.

Твърде малко са договорите, които могат да бъдат описани само с помощта на чистата математика. Повечето от контрактите в реалния живот зависят от фактите В реалния живот. Ако например, вашият договор предвижда заплащането на 1000 паунда за доставката на качествени винилови грамофонни плочи от средата на 1980-те години, трябва да се знае, дали този скъпоценен товар е пристигнал. Блокчейнът няма откъде да знае това и тази функция се изпълнява от така наречените „оракули“.

Оракулът е традиционна програма, работеща в блокчейна и периодично публикуваща в средата на блокчейна информация за реалния свят. Но проблемът е в доверието. Използването на оракул превръща вашата умна блокчейн програма в направо безсмислена притурка към много по-важната (и субективна) традиционна програма – тази, която интерпретира света и прави изводи.

След като в една подобна система бъде въведен оракул, тази програма става толкова голяма част от самата система, че вече може да се използва като централен модул без какъвто и да било блокчейн. Вие вече сте намерили трето лице, на което можете да имате доверие.

Да се върнем към криптовалутите

Към днешен ден децентрализираните криптовалути като Bitcoin и Ethereum са на практика най-популярният метод за използването на блокчейни. Но доколко всъщност са популярни? Много хора инвестираха в криптовалутите, само че са твърде малко примерите те наистина да са били използвани като валути. Познавам много хора, които си пазят и съхраняват биткойните, но само един, който е заплатил за нещо с тях. Това е един мой възрастен роднина, който направи това на практика по погрешка.

Извън пределите на фенклуба Web3, обществото съвсем ясно разделя процесите на използване и на инвестициите. Когато хората купуват биткойни и по този начин покачват цената на водещата криптовалута, то това е инвестиция. Когато харчат биткойни за купуване на стоки и услуги, то имаме използване, Към днешен ден в основната криптовалута се наливат много пари, но тя не се използва активно и се получава дисбаланс.

Получава се объркване – изглежда, че именно сега е най-подходящото време за една децентрализирана криптовалута без инфлация. Инфлацията е висока, а в отделни части на света расте без контрол. Но са твърде малко хората, които страдат от високата инфлация и заради това са се прехвърлили към биткойна.

Интересно е и защо след като през изтеклите няколко месеца сериозно нараснаха броят и мащабите на икономическите санкции, няма масово преминаване към биткойна? Нали това е една свободна от KYC/AML алтернативна финансова система, а всички предпочитат да използват долари?

Напълно е възможно съвсем скоро ситуацията да се промени и криптовалутите да станат масови. Но засега лично аз не виждам признаци това да се случи в близките няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини