fbpx
8.8 C
София

Блуза с хаптична обратна връзка ви позволява да се чувствате сякаш наистина сте във видео игра

Технологията се базира на микроусещания, които ви позволяват да минете през завладяващо изживяване.

Най-четени

Замисляли ли сте се как би изглеждало ежедневието ви, ако можехте да почувствате всичко от някоя видео игра? Е, блузата за хаптична обратна връзка на OWO ви позволява именно това. Технологията бе показана на тазгодишното изложение CES 2023.

„За разлика от други хаптични устройства, които използват вибрация, за да пресъздадат истинско усещане, OWO е единствената компания, която може да възпроизведе безкраен брой реалистични физически усещания. И тъй като всяко тяло е различно, можете да регулирате силата на усещанията, за да направите изживяването си уникално“, пише на страницата на CES. „Резултатът: високо ниво на потапяне, което не можете да намерите никъде другаде“.

Базирано на микроусещания

В основата на технологията са микроусещанията – най-малката единица, която можете да регулирате. Всяко създадено усещане се състои от едно или повече микроусещания.

„Изстрел от огнестрелно оръжие се състои от три микроусещания – входна рана, изходна рана и кървене“, казват производителите. „С нашия алгоритъм можем да създадем безкраен брой реалистични усещания. Всичко, което трябва да направим, е да си представим конкретно нещо и да променим параметрите му“.

Ризата идва с конкретно приложение, което запазва статистиката на потребителите, които го използват. Така регулирането на усещанията е персонализирано автоматично всеки път за играчите. Интензитетът на усещанията може да се променя по всяко време.

Хаптичната система OWO позволява на потребителя да изпита усещания в 10 различни области на горната част на тялото, включително и ръцете. Освен това, блузата е изцяло безжична, тоест потребителите могат свободно да се движат с нея. Изработена е от ликра, която позволява на всяко тяло да се чувства удобно в блузата.

OWO е изработена от Хосе Фуертес, който се стреми да съчетае простото удоволствие от това да си геймър с фитнеса и технологията.

„През 2015 г. Хосе основа Wiemspro, авангардна компания, която използва електронна стимулация на цялото тяло за фитнес. Тази технология се оказа новаторска, тъй като стана популярна чрез дистрибутори в 35 страни в света“, пише на официалния уебсайт.

Технология за усещания

След това Хосе допълнително комбинира технологичните знания от Wiemspro и неговия международен успех, като ги използва като катализатор за стартиране на OWO през 2019 г. Неговият екип от инженери работи усилено, за да проектира, разработи и патентова гениална технология за игри, наречена Sensation Technology (технология за усещания). Това е иновацията, която позволява създаването на безкраен брой усещания чрез блузата за хаптична обратна връзка OWO.

В комбинация с приложението OWO Skin, разработеният продукт успява да създаде наистина завладяващо изживяване, различно от всяко друго. Макар че технологията в момента се използва само за игри, възможно е да се намерят и по-полезни приложения. През август 2020 г. студенти от Харвард разработват устройство, предназначено за незрящи или хора с частично увредено зрение, за да вървят и вършат ежедневни дейности по-лесно. Устройството представлява жилетка, която може да се облече.

Подобно на технологията на OWO, студентите използват напреднали нива на технология за компютърно зрение и фина роботика, които се свързват с камерата, поставена върху жилетката. Камерата подсказва къде се намират обектите, а тази информация влияе и на жилетката. Чрез хаптична обратна връзка устройството възпроизвежда различни вибрации, които подсказват на потребителя в коя посока да поеме.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини