fbpx
-4.2 C
София

Болест за $8,8 трилиона: ще може ли светът да се оправи от новия коронавирус и кога

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Когато започнаха да се появяват съобщенията за новия коронавирус, който изглежда, че наистина се появи за първи път в град Ухан, хората гледаха някак отстрани на случващото се в Китай. Но съвсем скоро стана ясно, че за тази зараза държавни граници няма и се появи вътрешно напрежение в обществото. Всеки започна да се пита какво ще последва. Нека да погледнем на тези събития от гледна точка на загубите, които нанася COVID-19.

Коронавирусът започна да се разпространява в цялата планета като плесен в зле проветрявано помещение: бавно, но неумолимо. Всички започнаха да следят кои региона са засегнати и в кои няма болни от COVID-19.

Именно по това време започнаха да се появяват новини за отлагането и отмяната на големи и мащабни събития. Едно от тях бе изложението MWC – най-голямото изложение от технологичната сфера, на което компаниите от целия свят показват достиженията си и задават бъдещето на тази индустрия.

В началото отказ да участва в MWC 2020 съобщи една компания, след това втора, трета, а после сякаш се спусна лавина – към 12 февруари (изложбата трябваше да се състои през февруари) десетки компании вече се бяха отказали от участие в това събитие. Същият ден вечерта Джон Хофман, генерален директор на GSMA, която е организатор на MWC заяви, че появата на новия коронавирус е направила провеждането на MWC 2020 невъзможно.

Това бе първият удар, който някак не бе усетен и мнозина с казаха „Какво толкова? Това е само едно изложение, нищо страшно не е станало„. Може да не е страшно, но MWC дава на икономиката на Испания почти половин милиард евро и създаваше 14 000 работни места!

Този пример се оказа заразителен и списъкът с отменените събития от подобен род започна да нараства. Някои от организаторите на подобни прояви гледаха по-оптимистично на нещата и само отложиха провеждането на събитията за по-късна дата. Но след това стана ясно, е да се обяви тази късна дата е невъзможно. Настъпи месец март, когато Световната Здравна Организация обяви пандемия и всички, които вярваха, че разразилата се от новия коронавирус криза бързо ще отмине, започнаха да се съмняват.

Едва ли е възможно да се изброят всички отмени събития, но част от тях са публикувани във Wikipedia. Отменени бяха E3 2020, на практика всички церемонни по награждаване, военни паради, автомобилни шоута, музикални фестивали и дори Олимпийските игри.

Тези „малки двигатели на икономиката“ спряха. Инвестициите вложени в тях, в най-добрия случай, бяха замразени, работните места се изпариха, надеждата да се спечелят някакви пари от тях, изчезна заедно с тях. И това е само повърхността на айсберга, в подводната част на който се намират почти всички видове на човешката дейност.

Защо почти? Защото някои бизнес дейности станаха елемент от „коронавирусната икономика“. Това са фармацевтичните компании, доставчиците на облачни услуги, гигантите на онлайн ритейла, стрийм услугите, социалните мрежи и техните рекламни площадки. Но не всичко е толкова очевидно.

Като пример непрекъснато се посочва компанията Amazon на Джеф Безос, която в прогнозната част на своя финансов отчет посочи $4 милиарда оперативна печалба за второто тримесечие на тази година. Отличен финансов показател, но Безос заяви, че цялата тази сума и дори малко повече ще бъде изразходвана за неутрализация на последствията от епидемията. Трябва да се плаща и за обеззаразяване, което не е евтино за огромните складове на Amazon. Необходими са пари и за задължителните вече средства за индивидуална защита за всички работещи в тази компания, трябва да се инвестира и в разширяване възможностите на направлението за доставки, което едва не се срина от ръста на поръчките. Трябва да се отделят и средства за повишаване на заплатите поради нарасналия риск за здравето на работниците и служителите.

Това бе следващият удар срещу икономиката: дори и бизнесът, който работи много добре, не може да излезе на печалба поради нарасналите разходи.

Големите световни икономики от целия свят започнаха да прогнозират рецесия – спад на икономическия растеж. Според прогнозите от месец април тази година, най-малко би трябвало да пострада Китай, който въпреки всичко, не има голям БВП. Някои експерти дори са на мнение, че тази година Китай ще учуди всички. Но на другите не им провървя. На пръв поглед икономически силните страни изглеждат стабилни, но могат да отидат на дъното.

Тези прогнози започнаха да се сбъдват. Германия се сблъска с този феномен и нейният БВП намаля с 6,3% – това е най-тежката рецесия на тази страна в следвоенната история на страната. Процентите не говорят много, но като сума това са минус 100 милиарда евро. Особеното е, че този процес няма как да приключи веднага и на момента – той се разтяга във времето, като прогнозите са, че до 2024 година загубите Германия ще достигнат 453,4 милиарда евро. Тази сума бе обявена от финансовото министерство на Германия.

Първото тримесечие на Германия не изглежда толкова зле в сравнение с другите страни – „само“ 2,2% спад. За сравнение, през същия период спадът на БВП на Франция е 5,8%, а за Италия – 4,7%. Не се знае точно какво могат да очакват страните с по-слаба икономика.

На другата половина на Земята, в САЩ, понижаването на БВП, пресметнато на годишна база, за Q1 е 4,8%. Но прогнозите на аналитиците за следващите тримесечия не са добри и варират от „оптимистичните“ 12-13%, само че в края на миналата седмица Deutsche Bank пресметна, че спадът на БВП на САЩ ще бъде около 40%, като The Wall Street Journal даде сходна прогноза – спад от 32%.

Разбира се, американската икономика постепенно ще стопи този спад, но нейният ръст ще бъде сериозно забавен и се очаква годината да приключи с -8% вместо очакваните по-рано -3,2%. Прогноза от -8% означава изключително лош сценарий. Освен това, в края на 2020 година се очаква дефицит на федералния бюджет в размер на -$3,7 трилиона при държавен дълг 101% от БВП.

Финансовите аналитици са на мнение, че завръщането към показателите от 2019 година може да стане чак през 2023-та. При условие, че светът се справи с новия коронавирус или всички ние се научим да живеем с него.


Прогнозите за глобалната световна икономика също показват спад. Графиката показана по-долу, демонстрира прогнозите на различните организации за различен период от време. Тъмната синя линия е прогнозата на МВФ, дадена през есента на 2019 година. Това е най-добрият сценарии и всеки следващ прогнозира влошаване на ситуацията. Представеният съвсем неотдавна отчет на Световната търговска организация (WTO) е най-лошият.

Според икономистите, възстановяването на световната икономика ще отнеме години, понеже нейният ръст не е пропорционален на сегашния спад. Многобройните отчети на различните аналитични компании показват, че след резкия спад, ръстът може да е по-лесен, но само за кратко време.

 


На фона на големите цифри се губят малките, но именно от тях се получава големия минус. А ние отново да обърнем внимание на технологичната сфера. При нея, както и при другите, един елемент дърпа след себе си множество други.

Ако се опитаме да обясним процеса съвсем опростено, можем да кажем следното. По-малко продадени смартфони означава свиване на тяхното производство, а оттук следва намаляване на приходите, след това по-малко закупени компоненти, спад в търсенето на работна сила, както и по-малко закупени суровини. В тази примерна верига от събития има и редица други звена, но сценарият е един и същ.

Могат да бъдат дадени много примери. Знаем, че бе отложено производството и излизането на iPhone с поддръжката на 5G, а това означава, че ръстът на добива на индий и галий така и ще си остане в сферата на прогнозите. Може би Samsung ще затвори два завода за производство на телевизори, а това означава, че ще са необходими по-малки количества литий и кобалт. Миньорът или работникът от дадено предприятие не получава заплатата си и ще престане да пие кафе а може би и ще откаже цигарите, ако е пушач. По този начин без работа ще останат още много хора. Изводът от този съвсем опростен модел е, че не не може да се разглежда дадена бизнес сфера като изолирано събитие. Със сигурност ще пострадат всички. Именно по този начин е възникнала навремето Голямата депресия.

Предполага се, че COVID-19 ще окаже сериозно влияние на ръста на броя на хората в крайна бедност (дневен доход до $1,9 дневно) и за първи път от 1990 година ще бъде регистриран ръст на най-бедните хора на планетата. Икономистите дават различни оценки за този ръст – от 85 милиона до 420 милиона хора с доход под $1,9 на ден.


Ако се водим от ситуацията в Китай, която внимателно се наблюдава от целия свят, могат да се направят изводи, че излизането от кризата може да стане наистина бързо. Само че има едно „но“. През 2020 година станахме свидетели на историческо събитие: за първи път от 1976 година, когато почина Мао Дзедун, икономиката на Китай се сви и намаля. Основната причина не е спадът на производството, което се увеличи след прекъсването, а рязкото понижаване на потребителското търсене.

Получи се нова и твърде опасна ситуация – складовете са претъпкани с продукция, а купувачи няма – при това не само на вътрешния китайски пазар, но и далече извън неговите предели. Това е още една проява на глобалната криза, когато са нарушени отношенията не само между две-три предприятия, но и между потребителите-гиганти, каквито са държавите. Предполага се, че същото ще се случи и в другите региони, които са успели да се справят с COVID-19.

Причината за рязко намалялото потребителско търсене е желанието на хората да запазят спестяванията и парите си. Мнозина си казват: „Ами ако всичко това се повтори? По-добре да си поседя вкъщи и да си запазя парите доколкото мога„. Тоест, получава се следното: бизнесът е произвел, но неговите стоки и услуги вече на никого не са нужни. Следствието от това е ясно: нова икономическа криза – никой бизнес не може да трупа продукцията си в какъвто и да било хипотетичен склад. Получава се затворен кръг в рамките на глобализацията. Става ясно, че трябва да е здрава цялата световна икономика, а не само някои нейни отделни фрагменти.

Навярно това е една от причините САЩ да иска да рестартира бизнеса в най-кратки срокове, дори с риск да започне нова вълна на пандемията. Бавният и твърде мек подход не е удачен нито за правителството, нито и за гражданите на САЩ.

Преди месец щетите от COVID-19 се оценяваха на около $4,1 трилиона. Но сега прогнозите бяха променени, понеже новият коронавирус се загнезди още по-здраво. Новата прогноза за щетите от COVID-19 е $8,8 милиарда, а това са 10% от световния БВП.

Към днешен ден най-добрите икономисти и финансисти изграждат нов модел на бизнеса, който може да намали тези прогнозирани икономически загуби с до 40%. Аналитиците на Asian Development Bank посочват, че са необходими преди всичко грамотни решения на държавно ниво. Но според наскоро публикувания отчет на тази финансова институция, без работа може да останат от 158 милиона до 242 милиона души.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини