Бонусът на Илън Мъск за 2018 година е $2,3 милиарда

3
1875

Размерът на възнаграждението на генералния директор на Tesla стана абсолютен рекорд сред всички останали ръководители на компании в САЩ. Но поради правилата, приети от борда на директорите на Tesla, Мъск трябва да изпълни редица условия, за да може да получи този безпрецедентен бонус.

Изданието New York Times съвместно с аналитичната агенция Equilar състави списък с най-високо заплатените ръководители на компании за 2018 година. Първото място уверено се заема от Илън Мъск с неговото възнаграждение в Tesla. Бонусът на Мъск в Tesla за миналата година е сериозните $2,3 милиарда, като почти цялата сума са опционалните акции на компанията. При това заплатата на Мъск е едва $55 000.

За сравнение, класираният на второ място в този рейтинг генерален директор на Discovery Inc. Дейвид Заслав за 2018 година има бонус от $129 милиона.

Business Insider отбелязва, че ръководителят на Tesla може да не получи този бонус. Причината съвсем не е в Мъск, а в така популярната в САЩ „златна клетка“ за ръководителите на компании.

Според правилата, одобрени от борда на директорите, възнаграждението на Мъск е разделено 12 транша, които ще бъдат изплащани в продължение на 10 години, но при достигането на определени нива на пазарна капитализация на Tesla. Първият транш трябва да бъде заплатен, когато капитализацията на Tesla достигне $100 милиарда. Но засега тя е едва $34 милиарда.

Товаова е начинът, използван в големите американски компании за задържане на талантливите ръководители и за стимулиране на тяхната работа. Методът се използва и в Microsoft, Apple и други големи корпорации.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари