Борбата за патентите на Kodak ?започна

0
29

Корпорациите Apple и Google отново се изправиха една срещу друга в наддаването за голямата колекция от патенти, притежавана от фалиралия производител Kodak. Както съобщава The Wall Street Journal, редица големи компании са се обединили в две големи групи с цел борба за патентите на Kodak.

В едната група влизат Microsoft, Apple и компанията Intellectual Ventures, която се занимава с изкупуване на патенти за последващо лицензиране, а в другата – Samsung, LG, Google и RPX Corp и HTC.

WSJ съобщава, позовавайки се на запознати със ситуацията източници, че преговорите по предложенията, които ще бъдат направени на търга, могат да продължат през целия уикенд, като сегашният състав на групите може да се промени и на самия търг може да се появят и нови компании. WSJ пише:

„Заседанието по делото за обявяване в несъстоятелност на Kodak, което ще позволи разпродаването на търг на патентите на компанията, е насрочено за 8 август. Патентите ще се продават в два лота: патенти, свързани със заснемането и обработката на изображения във фотоапарати, смартфони и таблети, и патенти на Kodak Imaging Systems and Services, отнасящи се към съхранението и анализа на изображения“.

Обединяването на компании в две и повече групи с цел придобиване на патенти е честа практика. Така през миналата година алианс от производители в състав Microsoft, RIM, Apple, EMC, Sony и Ericsson придоби 6000 патента от компанията Nortel, оставяйки с празни ръце Google и Intel. Този път за борбата за патентите на Kodak Google си партнира с HTC, Samsung и LG – тримата най-големи производители на Android-устройства, както и с компанията RPX Corp., която формира собствено патентно портфолио.

Най-голям брой искове и насрещни искове в текущия патентен спор са подали Apple и Kodak.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за