21.6 C
София

Борба с пиратството чрез коригиране на DNS-записите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

След хакерското проникване в корпоративната мрежа на Sony Pictures, в уеб-пространството се появиха нови документи, разкриващи още един метод, който се тества от Асоциацията за защита интересите на кинематографската индустрия в САЩ (MPAA). Предвижда се изтриването на адреса на пиратския сайт от системата DNS.

Този метод за първи път бе предложен в законопроекта Stop Online Piracy Act (SOPA) от 2011 година. Много досадно за собствениците и търговците на авторски права, но SOPA не влезе за гласуване в парламента, поради бурните протести на обществеността.

Въпреки това, MPAA не се отказа и три години след провала ма SOPA отново се върна към лобиране на тази тактика. Похитените от хакерите документи на Sony показват, че юристите на MPAA активно търсят начин за използване на DNS цензура в рамките на сегашното законодателство. Дори се провеждат мащабни тестове с Интернет-провайдъри, като например Comcast, които проверяват практическата работата на този метод.

Предполага се, че на DNS провайдърите ще бъдат изпращани съдебни разпореждания за блокиране на определен уеб-сайт. Коварното е, че може да бъде поискано изтриване на съответния запис от маршрутизиращата таблица. Ако всички провайдъри постъпят по същия начин, то URL за този сайт ще изчезне от Интернет-пространството.

Засега няма подобни съдебни разпореждания, но MPAA очевидно усилено работи върху този вариант.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини