Ботнет разпраща над 150 000 000 писма за броени дни

0
389

Празниците по случай края на годината са време за почивка и отмора, но не и за киберпрестъпниците, които се надяват на разточителството и невниманието, обхващащо интернет потребителите по Коледа и Нова година. Не им е до почивка и на специалистите, борещи се с Интернет заплахите. Така са били и от AppRiver, които съобщават за рекордна активност на ботнет, известен най-вече със спам кампании, разпращащи рансъмуер заплахи. Ботнет е дума, обозначаваща мрежа от заразени компютри, които биват впрегнати от злоумишленици в обща цел. Често това са DDoS атаки, но също така и разпращането на спам. Името на ботнета в този случай е Necurs. Само за ден, AppRiver успяват да блокират 47 милиона спам писма в тях.

Настоящата кампания е разпращала два основни типа криптовируси под формата на приложени файлове в електронни писма. Заплахите са идвали, като .vbs скрипт или js. файл, които свалят и изпълняват основните модули на вирусите. Самите файлове са скрити в .7z архив, което прави трудно засичането им от системи, които не правят проверка на архиви. Само на 19-ти този месец, системите на компанията спират 45 976 814 спам писма, а на следващия ден над 47 300 000. На 20-ти блокираните атаки са над 36 милиона, а на следващия ден, над 29 000 000. След това, атаките са спрели.

Специалистите обясняват, че Necurs е ботнет, който авторите му отдават под наем за използване, като размерът му се изчислява на около шест милиона заразени системи, като близо 1-2 милиона могат да активирани във всеки един момент.

Не забравяйте, че особено около празниците, престъпници се опитват да изкарат пари от вас в Интернет. Винаги си напомняйте това, че безплатен обяд в Мрежата няма и проявявайте бдителност. Винаги дръжте операционната си система и софтуера на нея обновен до последна версия, използвайте адекватно и модерно антивирусно решение и при подозрение, че нещо се случва на системата ви я проверете със съответните инструменти за това или се консултирайте със специалист.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари