fbpx
5.3 C
София

Ботът-юрист DoNotPay помага и на бездомните да подадат молба за жилище

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Досега DoNotPay оспори глоби за неправилно паркиране за над $4 милиона

 

Създател на програмата за автоматизиран юридическа помощ е студентът Джошуа Броудър, който програмира от 12 годишна възраст.

През месец август миналата година 18-годишният британски студент по информатика Джошуа Броудър (Joshua Browder) стартира услугата DoNotPay, която автоматично съставя и изпраща обжалване за неправилно паркиране от името на водача. Това е дълга и досадна процедура, с която не всеки може да се оправи, а услугите на юристите струват повече от самата глоба. За разлика от истинските юристи, ботът работи съвършено безплатно.

Успехът на DoNotPay се оказа феноменален.

Ботът задава няколко насочващи въпроса за обстоятелствата по получаването на глобата, като например: „Ясно ли се вижда знака, че паркирането е забранено?“. Според отговора, следват други въпроси, след което се създава документ, съобразен с всички юридически изисквания, който е подходящ за жалба пред съда.

Този бот стана изключително популярен и се разпространи от Лондон в Ню Йорк, а сумата на оспорените глоби превиши $4 милиона. Въпреки това програмата си остана безплатна.

Сега Броудър се е заел с безплатна юридическа помощ на бездомните, които имат право на временно жилище.

Джошуа се е заел с новия проект, след като получил писмо от отчаяна жена, която е изселена от жилището си и е влязла в болница, преди да намери къде да живее след изписването. Според законите на Великобритания, всеки който току-що е изселен от предишното си жилище, има право на временно жилище.

Ботът за безплатна юридическа консултация става все по-популярен сред хората, а BBC го нарече „Робин Худ в епохата на интернет“.

Бездомните нямат пари за адвокати и Джошуа реши да помогне именно на тях и навярно неговата програма ще улесни живота на много хора.

 

Подобно на паркирането и тук е необходимо да се отговори на няколко въпроса (може и на глас), като например „Каква е причината да загубите жилището си?“. Необходими са някои данни за човека, както и телефон. DoNotPay генерира готова молба, с която човекът има максимални шансове да получи временно жилище. Ботът се съобразява с получената информация – например, ако на въпроса за психически разтройства е даден положителен отговор, ботът-юрист акцентира именно върху това.

Именно сега за Великобритания това е много актуален въпрос. Според държавната статистика, броят изгонени от квартирите е рекордно висок. Причина за това са съкращенията в държавната програма за социална помощ и ръста на цените на жилищата под наем.

Но колкото по-популярна става автоматизираната юридическа помощ, токова по-големи проблеми тя създава за професионалните юридически фирми, които печелят огромни суми от юридически консултации. Броудър каза, че с него са разговаряли няколко големи подобни компании с предложение да лицензира тази технология. По този начин те сериозно биха могли да намалят разходите си.

Броудър каза, че тези предложения за „съвместна работа“ са го накарали да осъзнае, че наистина трябва да замени тези юристи с безплатна онлайн-услуга.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини