Бразилия спря клиничните тестове на многообещаващата китайска ваксина CoronaVac срещу COVID-19

1
1681

Въпреки че надпреварата за създаването на ваксина срещу новия коронавирус е в разгара си, в началото на месец ноември Бразилия спря изпитанията на китайския лекарствен препарат CoronaVac срещу COVID-19 на съвсем късен стадий. Предполага се, че причината за това е смъртта на един от участниците в предишните изпитания, но в полицейския отчет, който бе публикуван от The New York Times се казва, че смъртта от 29 октомври тази година, се разглежда като самоубийство. Интересно е, че преди това да се случи, препаратът на Sinovac Biotech се считаше за световен лидер в надпреварата за разработка на ваксина срещу новия коронавирус. Също така, според резултатите от клиничните тестове на CoronaVac, ваксината бе призната за ефективна в 95% от случаите, като само при 35% от доброволците в това изследване имаше съвсем леки странични ефекти. Какво толкова се случи и как същност действа тази китайска ваксина?

Китайската фармацевтична компания Sinovac Biotech твърдо заявява, че нейната ваксина е безопасна

Какво знаем за CoronaVac

Производител на този лекарствен апарат срещу COVID-19 е китайската компания Sinovac Biotech, която е една от най-големите фармацевтични компании в целия свят. През 2009 година тя бе първата, която представи ваксина срещу свинския грип H1N1. Уеб-порталът Time съобщава, че ваксината CoronaVac включва деактивирана версия на новия коронавирус, известна под името SARS-CoV-2. Този лекарствен препарат се разработва още от месец януари тази година съвместно с водещите китайски академични и научноизследователски институти.

Този ваксина, както и нейните руски и американски аналози, изисква слагането на две инжекции. Но CoronaVac е инактивирана ваксина – тоест, тя е направена от коронавируса SARS-CoV-2, действително което е или отслабено, или е убит чрез специални химически вещества.

Цената на ваксинирането срещу COVID-19 в самия Китай към днешен ден е 2000 юана или около 300 долара. Още преди да завърши третата фаза на клиничните изследвания, CoronaVac се предлага на обществеността, като хората трябва да чакат на опашки пред болниците на Пекин. И наистина, всеки може да отиде да си плати, за да му направят ваксината. Но този начин на разпространение на CoronaVac съвсем не е достатъчен и неофициалното внедряване на тази ваксина набира обороти въпреки многобройните предупреждения на международните експерти в областта на общественото здравеопазване.

Според професор Адам Камрат-Скот от университета в Сидни, подобно неофициално внедряване на китайската ваксина е чисто безумие.

‘Това е една съвсем нездрава практика в общественото здравеопазване. Дадохме много примери за това, че ваксините, които не са достатъчно клинично тествани, проявяват странични ефекти с дълготрайни последствия за здравето’ – заяви професор Скот в интервю за Британския Time.

Самите представители на компанията Sinovac твърдят, че ваксината не е показала каквито и да било странични ефекти при доброволците от първата и втората фаза на клиничните изпитания. В официалното изявление на компанията пред медиите се казва, че спирането на третата фаза на клиничните тестове e ‘сериозно събитие което не е свързано с ваксината‘. Интересно е, че третата фаза от клиничните тестове на ваксината CoronaVac протече съвместно с бразилския институт Бутантан. А индонезийската фармацевтична компания Bio Farma, която също извършва клинични тестове за Sinovac, официално заяви, че няма намерение да отменя своите клинични изпитания.

Какво се случва в Бразилия?

Колкото и да е странно, правителство на Бразилия на практика нищо не каза за причините, поради които бе прекратена третата фаза от клиничните тестове на многообещаващата ваксина. При това институтът, който участва в тези клинични тестове, заяви че смъртта на този човек по никакъв начин не е свързана с инжектирането на препарата CoronaVac, а изданието The New York Times, както казахме по-горе, съобщи че смъртта на този доброволец се разследва като самоубийство.

От своя страна, институтът Бутантан в Бразилия, който оказва помощ при провеждането на тестовете на китайската ваксина, обяви спирането за необосновано и потвърди, че клиничните тестове наистина са спрени заради смъртта на един от участниците, но тази смърт по никакъв начин не е свързана с ваксината.

Между другото, страничните ефекти не са нещо необичайно за клиничните изпитания по време на третата фаза. Така например, преди време компаниите AstraZeneca и Johnson & Johnson прекратиха подобни тестове след като няколко доброволци сериозно се разболяха, а тестовете бяха възобновени след 6 седмици – през месец октомври, след като проведеното разследване установи, че техните заболявания не са свързани с ваксинацията.

Що се отнася до ситуацията с отменените клинични изпитания на ваксината CoronaVac в Бразилия, медиите считат, че причините за случилото се са предимно политически. Това е мнението на губернатор Хуан Дориа, който е политически съперник на Жаир Болсонаро, нееднократно критикувал безцеремонния подход на президента към пандемията. Известно е, че президентът на Бразилия гневно реагира през месец октомври, когато разбра, че Министерството на здравеопазването възнамерява да купи 46 милиона дози от китайската ваксина.

Любопитно е, че точно в същия ден, в който Бразилия спря клиничните тестове на CoronaVac, американската компания Pfizer официално обяви, че предварителните резултати от изследванията са показали 90% ефективност на създадения от тях лекарствен препарат срещу COVID-19.

Да напомним, че китайската ваксина CoronaVac е една от 11-те експериментални ваксини, произвеждани от водещите световни фармацевтични компании, които към днешен ден са на третия етап от личните изпитания. И тъй като светът се бори с поредната голяма вълна от COVID-19, надпреварата за представянето на действаща ваксина се засили и стана изключително конкурентна заради капризната геополитика. Да се надяваме, че в тази ситуация ще победи стремежът за преборване с пандемията, а не със своя политически съперник.

4.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари