Браузърът Edge вече поддържа алгоритъма за компресия Google Brotli

0
54

Microsoft постепенно разширява възможностите на своя браузър Edge. Един от новите за потребителите софтуерни инструменти е поддръжката на отворения алгоритъм за компресиране Google Brotli, който заменя предишния Zopfli.

Този алгоритъм бе представен през 2015 година. Първоначално това не бе алгоритъм, а приложение за офлайн-компресия за WOFF2 шрифтовете. Само след няколко месеца Brotli се оформи като отделен алгоритъм, поддържан от браузърите Firefox, Opera и Chrome, а сега към тях се присъедини и Edge. Поддръжката на този алгоритъм се появи в компилацията Windows 10 14986 (EdgeHTML 15.14986) и тестерите вече пробват неговата работа. Потребителите ще получат новата версия през пролетта на 2017 година.

Използването на алгоритъма Brotli ускорява зареждането на уеб-страниците, икономисва интернет трафика и намалява консумацията на електрическа енергия при работа с браузъра. И още, декомпресирането на данните, компресирани с Brotli, не натоварва допълнително процесора (за разлика от аналогичните технологии, като например Deflate).

При използване на HTTP връзки, Microsoft обещава 20% ефективност на компресията при една и съща скорост на работа. Софтуерният гигант добави, че Brotli ще се поддържа само при HTTPS протокола.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари