Браузърът Opera навърши 20 години

5
31

На 20-ти август норвежката компания Opera Software официално отпразнува своя 20 годишен юбилей на своя най-популярен продукт – уеб-браузъра Opera. Въпреки че според официалната статистика на StatCounter, този браузър се използва от 1,5% от световните потребители, само преди около 5 години той бе изключително популярен и в някои държави неговият дял достигаше 30%. Всъщност дори и сега Opera успешно конкурира Internet Explorer.

 

Opera бе харесван и обичан от много потребители предимно заради своя собствен браузърен енджин Presto и за своята бърза работа. Много харесвани бяха и работата с жестове и функцията Speed Dial. По-късно идеите на норвежката компания постепенно се прехвърлиха към другите десктоп-браузъри.

 

Към днешен ден съществуват няколко версии на браузъра Opera. Най-популярен е Opera Mini, който се появи през 2005 година и може да работи и на съвсем опростените комуникатори с Java. Сега този браузър се използва от около 269 милиона души от целия свят. Opera Software предлага версия за операционната система Android, както и браузър за iOS, известен като Opera Coast. Заедно с тези версии, общата аудитория на браузъра Opera достига 350 милиона души.

Opera Software се отказа от Presto и популярността на десктоп-версията на браузъра рязко падна. Но мобилните версии на Opera са харесвани и популярни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари