Поради нетипичното за Великобритания безоблачно небе, слънчевата енергетика на страната счупи всички възможни рекорди. Генерираната от слънчевите панели електрическа енергия бе повече от енергията на газовите електроцентрали.

Рекордните достижения бяха фиксирания за периода от 21 до 28 юни, когато британските слънчеви централи генерираха 533 гигавата електроенергия. В пет от тези седем дни слънчевите панели са дали по 75 гигаватчаса енергия и това също е нов рекорд.

На 30 юни тази година слънчевата енергетика на Великобритания превиши енергията на традиционните електроцентрали. В съботния предобед енергията, получена от слънчевата светлина, е осигурила 27,8% от цялата енергия на държавата. В същото време, газовите електроцентрали са осигурявали 27% от необходимата енергия.

Тези достижения са символични и съвсем краткотрайни. Засега основните източници на електрическа енергия в Обединеното Кралство са атомните и газовите електроцентрали. Но тези рекорди ясно показват, колко бързо се е развила тази технология. Преди 10 години слънчеви панели поставяха само ентусиастите. А сега това е стабилен тренд и слънчевите електроцентрали се използват все по-масово.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пенчо
Пенчо

Напред към електрическите коли! Край на монопола на петролните олигарси! Смърт за чалмите които обраха парите на работещите хора с мазен вреден мазут и ги разсипват в безмислени войни!

Не знам дали не съм робот
Не знам дали не съм робот

Сигурно е много интересно в главата ти.

Кольо
Кольо

За сравнение. Блок хилядник в Козлодуй отдава 1000 гигавата за 1…час. Т.е за един час произвежда почти два пъти повече енергия, отколкото цялата британска слънчева енергетика, е произвела в рекордните 8 дни…Не знам защо се смята за седмица поредицата 21;22;23;24;25;26;27;28, както и да го броиш дните са 8.

Пламен
Пламен

Дали не бяха 1000 теравата направо….5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй“ са 1000 МЕГАВАТОВИ, което е с около 1000 пъти по-малко. 🙂

Кольо
Кольо

Да, „спал“ съм наистина.

дъимето
дъимето

искаш да кажеш 1000Мегавата т.е. 1Гигават. По- внимателно с мерките. тия гигавати, за нищо ги нямате.