Британската армия ползва миниатюрни хеликоптерчета в Афганистан

0
34

Великобритания внедри в своя афганистански контингент нова джаджа, която прилича повече на играчка, отколкото на съвършен военен уред. Става въпрос за миниатюрни хеликоптери, управлявани дистанционно, които ще позволят на войниците да извършват разузнаване на близки разстояния без риск за живота си, съобщи Mashable.

Black Hornet Nano Unmanned Air Vehicle е с размер 10 на 2.5 сантиметра и дава на бойните отряди чудесната възможност да разширят погледа си върху терена. Хеликоптерът има камера с висока резолюция, която предава видео в реално време, а може да прави и снимки при нужда.

Въпреки че джаджата не изглежда като нещо особено, тя всъщност е скъп уред, разработен от норвежката компания Prox Dynamics AS. Великобритания е сключила договор за изработката на 160 хеликоптера, които са на стойност 20 милиона британски лири. Всеки екземпляр е с тегло от само 16 грама.

Разузнавателното устройство ще е персонален шпионски аксесоар, който ще бъде зачислен на войниците. Те ще могат да го използват за безопасно надникване иззад ъгли, над стени и други места, криещи големи опасности.

Британската армия изпълнява план, който ще продължи десет години и има за цел да модернизира военното оборудване, за да се повиши сигурността. Редуцираните рискове ще доведат до цялостно намаляване на разходите за военни операции.

Хеликоптерът Black Hornet вече се използва в Афганистан. Самият той е много малък, но за управлението му е нужно дистанционно с прилични размери.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари