Британската национална здравна служба (National Health Service, NHS) все още използва над 2000 машини, на които е инсталирана Windows XP, предава infosecurity-magazine.com, позовавайки се на официални източници на Острова. Припомняме, че официално поддръжката на емблематичната операционна система на Microsoft беше прекратена преди пет години.

Разкритието за посочените цифри е дошло след официално запитване от страна на Джо Плат от британския парламент. В отговор на запитването, Джаки Дойл-Прайс, заместник-държавен секретар към Министерството на здравеопазването на Великобритания е отговорила, че в службата към момента на подадения въпрос се използват 2300 компютъра с Windows XP. Това дава повод на Плат да критикува обвини правителството на нейно величество в провал по отношение на киберсигурността. „Правителството страда от остра липса на лидерство, стратегия и координация, от които се нуждаем в целия обществен сектор, за да може ние и информацията ни да е защитена. От колко повече предупреждения се нуждаете, за да предприемете някакво действие?“, е заявила Плат, цитирана от медията.

Тя припомня, че британската здравна служба е пострадала сериозно преди две години от атаките с WannCry, когато са били засегнати една трета от подопечните З тръстове и е довело до отмяната на 19 000 операции и прегледа. И независимо от множеството предупреждения и пачовете, които Microsoft издаде, даже и за XP, системите на службата са си останали необновени, което и довело до хаоса с криптовируса, което в крайна сметка струва на NHS 92 милиона паунда. Макар и със закъснение, през 2018 местното правителство заяви, че ще използва 150 000 000 британски лири за обновяване на компютърната база до Windows 10. От службата правят уточнението, че въпросните 2300 машини с XP представляват пренебрежим брой на фона на всички компютри, които се използват от NHS – около 1.4 милиона или едва 0.16% от компютрите използват XP.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kolon
kolon

ако ги използва само като workstations без връзка с internet може би няма опасност, обаче ако компютрите, работещи под xp имат internet връзка, не ми се мисли. аз се разделих с xp през 2013-та защото ми стана невъзможно да работя online. след всяко преинсталиране на xp-то bot-вете го засичаха и веднага ми се лепваше вирус и дотам. сега изобщо и абсолютно не мога да си представя, че xp-машина може да остане online повече от 3 – 4 часа.

Бахти
Бахти

Купуваш си читав рутер и си слагаш на XP-то читав файъруол и нямаш грижи, ама то само с ядене не става, трябва и малко мислене.

kolon
kolon

ти пък от де знаш аз кво ям, кво не ям и въобще кво правя!?

AxOx
AxOx

#kolon : в днешно време няма машина която да е ДИРЕКТНО включена в Интернет.
Всички сме зад физически защитни стени наречени рутери.
ОС е скрита и само ПРЕЗ програма която ползва Интернет може да се хване вирус.. например браузъра…ако браузъра е последен модел и защитен, няма значение дали ползваш ХР или 98. (друг въпрос е, че им спряха умишленно поддръжката на програмите)
ОС е невидима за Интернет.
Всички вируси идват през браузърите, торент програми и прочие… не директно от ОС, поради казаната причина по-горе.

kolon
kolon

#АхОх : това го кажи на мислещия с интелектуалния nick над мен!

пипи
пипи

Споко и у нас НАП ги използва, имат и с DOS 3.1

Dave
Dave

Че да не са идиоти да ползват вирус 10…

Трамкар Т8М-900М
Трамкар Т8М-900М

И какво толкова? То и аз си оставам на 7 след края на „подръжката“.