fbpx
16.8 C
София

Британската кралица внесе законопроект, предвиждащ доживотен затвор за хакери

Най-четени

Британската кралица Елизабет II призова Парламента на страната да приеме законопроект, въвеждащ наказание доживотен затвор за хакери, съобщава вестник The Guardian. Инициативата бе обявена по време на ежегодната тронна реч, с която по традиция кралицата открива поредната сесия от работата на британския парламент.

Според Елизабет II, наказанието с доживотен затвор трябва да бъде въведено за киберпрестъпници, които извършват атаки, поставящи под заплаха живота или здравето на граждани на Великобритания или националната сигурност като цяло. Както пояснява The Telegraph, към такива действия могат да се отнасят, например, атаки срещу телекомуникационни или енергийни компании, както и атаки срещу сайтове на правоохранителни органи и военни ведомства.


В допълнение, кралицата препоръчва да бъдат увеличени и общите срокове на наказанията за промишлен кибершпионаж. Съгласно действащото в момента във Великобритания законодателство, лице, извършило подобно правонарушение, е заплашено от лишаване от свобода за срок до 10 години. Елизабет II предлага този срок да бъде удължен до 14 години.


Внесеният от Елизабет II законопроект вече бе подкрепен от министъра по борбата с организираната престъпност на Обединеното кралство Карън Брадли, както и от редица други високопоставени държавни служители.

„Нашата зависимост от компютърните системи нараства непрекъснато. Заедно с нея нарастват и заплахите, свързани с атаките срещу тези системи. Законопроектът ще ни помогне в случай на подобна хакерска атака да бъдем сигурни, че нейните организатори ще получат наказание, съответстващо на извършеното от тях деяние“, заяви Карън Брадли.

Досега във Великобритания няма прецедент за произнасяне срещу хакер на ефективна присъда лишаване от свобода за дълъг срок. През 2013 г. в Обединеното кралство бяха осъдени трима членове на движението Anonymous, участвали в атаки срещу сайтовете на Visa, PayPal и MasterCard. Всички те получиха от 6 до 22 месеца затвор.


Законопроектът за въвеждане на доживотен затвор за хакери стана една от единадесетте инициативи, предложени от британския държавен глава на парламентаристите. Кралицата обаче е техен автор само формално. На практика тронната реч за монарха винаги се пише от Парламента и действащото правителство. Самата кралица няма право да внася в нея каквито и да било изменения и трябва само да прочете текста, с което да сложи началото на парламентарната сесия.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини