Британската Protean представи универсални колела-електромотори

5
1156

Бъдещите електромобили ще могат да маневрират в тесните градски улици с невероятно изящество, ако бъде реализирана разработката на Protean: ходова част, обединяваща колело, електромотор, окачване и модул за управление.

Технологията е особено подходяща за автономни пътнически автобуси или микробуси, за които маневреността и вместимостта са по-важни от високата скорост. Наистина, новите механизми дават абсолютна свобода в маневреността.

Protean360+ е самостоятелна трансмисия, окачване и управляващ модул, идеални за един автономен електромобил. Всяка една от тях се състои от електромотор, джанта и шина, миниатюрна система на окачване с двойни напречни планки и амортисьор в модула на управление, който може да завърта колелото на 360 градуса. И още, новата система може по пневматичен начин да вдига и спуска шасито.

Ако се сложи по един такъв модул в четирите ъгъла на голямо автомобилно шаси с акумулаторни батерии, то се получава просторен автобус с електронно управление, който може да се движи не само напред и назад, но и наляво и надясно, както и да се завърта на място. По този начин тази платформа с лекота може да бъде паркирана навсякъде, където може да се събере. След спирането, тя може да се спусне на нивото на тротоара за по-удобно слизане и качване на пътниците.

Компанията представи модули включващи 80 KW електромотор с 1250 Nm въртящ момент на колело, което при четири подобни колела дава 320 KW и 5000 Nm – напълно достатъчно за един микробус.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Майкъл Фарадей
Майкъл Фарадей

„Koмпaниятa пpeдcтaви мoдyли вĸлючвaщи 800 W eлeĸтpoмoтop c 1250 nm въpтящ мoмeнт нa ĸoлeлo, ĸoeтo пpи чeтиpи пoдoбни ĸoлeлa дaвa 320 КW и 5000 nm – нaпълнo дocтaтъчнo зa eдин миĸpoбyc.“

Това как да го коментирам не знам. Първо си помислих, че Десподов е пропуснал закуската и от глад е изял едното ‘К’.
4 x 800 W ≠ 320 KW
Обаче после видях как вместо в Нютон-Метри (N⋅m) въртящият момент е посочен в нано-метри (nm).

Даниел Десподов
Даниел Десподов

ОК, благодаря

Lordoff
Lordoff

800 – те вата обаче си стоят… както и 320 киловата.

the professor
the professor

че то и сега се ползват платформи с такива двигатели, но на хидравлика за преместване на къщи. просто някой се е сетил да смени двигателите с електродвигатели + батерии вместо дизелов двигател + хидравлична помпа

оаяояаоаяо
оаяояаоаяо

недостотъка е че око стане авария и едно колело тръгне на ляво а другото на дясно ще разцепи бусчето