Британските банки ще изключват онлайн-клиентите със стари браузъри

0
4

Лондонската полиция счита, че на тези потребители не трябва да се връщат парите, похитени при хакерска атака

 

Старият софтуер е честа причина за проникване в компютрите на потребителите. Това е особено актуално за уеб-браузърите, старите версии на които са уязвими за хакерите. Ето защо британските банки и власти предлагат да се изключват от онлайн-банкирането клиентите с остарели версии на уеб-браузърите.

През последните месеци във Великобритания зачестиха случаите с кражба на банкови акаунти, като основната причина е остарелият браузър. Шефът на лондонската полиция посъветва банките да не връщат парите (или да ги връщат частично) на клиенти, които са пострадали по тази причина. Според него, връщането на парите на тези хора „е все едно да се дава награда за лошо поведение“, понеже самите жертви ги е домързяло да си обновят браузъра.

Реализирането на тази идея ще стане на няколко етапа. Първоначално банката ще анализира версията на уеб-браузъра, използван за онлайн-банкирането. Ако версията е стара, ще се появи съобщение, че е необходимо обновяване. Ако не последва реакция, някои банкови услуги ще бъдат изключени. За последен етап се счита предупреждаване на мобилните оператори, които следва да изолират клиентите със заразени компютърни системи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за