Британското правителство обяви план, според който местните телекомуникационни оператори няма да могат да инсталират 5G оборудване на китайската компания Huawei след септември 2021, предава Reuters. Лондон вече заяви, че подобно оборудване трябва да бъде изцяло премахнато от мрежовата инфраструктура на Обединеното кралство до 2027.

Официалните власти в Пекин разкритикуваха остро решението на Великобритания, докато от Huawei споделиха миналата седмица своето разочарование от решението на островната държава да изключи китайската фирма от 5G плановете си. Според новия закон, местна компания, която наруши забраната да инсталира оборудване на Huawei след септември следващата година, ще бъде глобена със сто хиляди британски паунда.

„Поставям ясна стратегия за пълното премахване на високорискови компании от нашите 5G мрежи. Това ще се реализира посредством нови и безпрецедентни законови мерки, чрез които да се идентифицира и забрани оборудване, което поставя в риск националната ни сигурност“, заяви при представяне на новия закон министърът по дигитализацията на Великобритания Оливър Даудън в специално изявление за пресата. Той допълва, че британското правителство е приело също така и нова стратегия за диверсификация на веригата за доставка на 5G с начална инвестиция от 250 милиона британски лири, провеждането на тестове с японската компания NEC и установяването на нови изследователски центрове.

Още през лятото на тази година, Лондон забрани на местните компании да закупуват оборудване на нови 5G мощности от Huawei след края на годината, като мотива за това решение на „Даунинг стрийт“ е свързано с обявените от страна на САЩ да наложи санкции над доставката на чипове, което може да засегне линиите за доставка.

Както знаете, вече почти две години САЩ водят своеобразен кръстоносен поход срещу няколко китайски компании, като в центъра на тази необявена война са именно Huawei – най-големият доставчик на мрежово оборудване в света. Според Вашингтон, китайската компания е тясно свързана с властта в Пекин и разузнавателните служби на Китай, а технологията на компанията се използва за шпионаж. Макар и обвиненията на САЩ все още да не са доказани, Белият дом стартира активна кампания за забрана на 5G оборудването на Huawei сред своите съюзници чрез инициативата „Чиста мрежа“ (Clean Network), като вече почти всички държави от Европейския съюз станаха част от нея. Huawei отрича нееднократно обвиненията на Вашингтон, като демонстрира желание да опровергае твърденията, откривайки няколко специални центъра, в които специалисти да могат да се запознаят отблизо с предлаганото от тях оборудване. През миналия месец от британската разузнавателна агенция GCHQ обявиха, че са се натъкнали на редица слабости в мрежовите продукти на Huawei, като една от тях се явява особено критична. От GCHQ обаче подчертават, че не разглеждат откритите проблеми като нарочно представени в оборудването.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари