Facebook и ужасната, страшна, лоша, много лоша година.

Марк Зукърбърг определено ще запомни 2018. Разкритието за безпрецедентния достъп (който странно защо все още бива определян от някои, като „инцидент“ и „пробив“) до данните на потребителите си, който социалната мрежа е дала на Cambridge Analytica вече струва $100 милиарда долара в обезценяване на компанията. Но бедите за Facebook, вероятно тепърва предстоят.

Това предположение се гради на публикувани тази седмица материали от предоставени от представители на Six4Three документи, в които се съдържа вътрешна имейл кореспонденция между мениджърите на социалната мрежа. Six4Three е компания, която съди Facebook за неправомерно ограничен достъп на приложение, в което инвестират десетки хиляди долара. След като Зукърбърг отказа да отговори на повечето въпроси по време на изслушването му пред британските политици, Лондон пренебрегва забраната на калифорнийски съд за разкриването им, но в безпрецедентен случай и използвайки слабо използвана законова мярка, член на британския Парламент, нарежда вземането им. И това, което се разкрива в тях определено е любопитно. За което повечето светлина хвърлят The Guardian.

„Имейлите откриват необичаен прозорец в мисленето на Зуктърбърг и други мениджъри във Facebook, които търсят набавянето на източници на приходи на фона колосалната промяна, която се случва в индустрията с прехода от десктопите към мобилните устройства“, пише Джулия Кери Уонг от британското издание. „В един момент, Зукърбърг разкрива идеята си Facebook да имитира ролята на финансовите институции днес, като социалната мрежа се превърне в „информационна банка“, чиито активи са не парите, а личната информация на потребителите.

Зукърбърг и неговите колеги търсят начини как да „експлоатират“ глада на разработчиците за повече данни, така че Facebook да се облагодетелства от това, като още от началото шефът на социалната мрежа отхвърля, каквито и да е било възможни рискове, които могат да произтекат от хищническата монетизация на компанията. Освен това, документите свидетелстват за това, че Зукърбърг е бил наясно, че някои разработчици злоупотребяват с предоставената им възможност, но това, което го тревожи по това време (имейлите засягат времеви период значително преди скандала с британската компания) е как това влияе отрицателно на компанията и нейните печалби, а не на потребителите.

„Отговорът, до който достигнах е, че ние се опитваме да накараме хората да споделят всичко, което поискат и да го правят на територията на Facebook. Понякога най-добрият начин за това е да накараш разработчик да създаде приложение със специално предназначение или мрежа за този тип съдържание, и да направиш това приложение социално, като интегрираш Facebook в него. Само че, това може и да е добро за света, но не и за нас, освен ако хората не споделят това съдържание обратно към нас и това да увеличи стойността на нашата мрежа. Така че в крайна сметка, крайната цел на платформата е да увеличим споделянето обратно към Facebook“, пише Зук в един от имейлите.
От Facebook коментираха обвиненията, заявявайки, че много от тях са извадени от контекста и те не са участвали в сенчести практики.

„Документите са избирателно изнесени, за да се публикуват някои от тях, но не всички, вътрешни дискусии във Facebook по времето, в което нашата платформа се променя. Но фактите са кристално ясни. Ние никога не сме продавали данните на хората“, пишат от компанията.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Да България
Да България

Не са кристално ясни, Квнди Кръш и Клаш ОФ Тайтънс са имали специална договорка с Фвйсбук да правят пакети с данни на потребителите, които след това Фейсбук ги е продавала като информационни пакети неофициално! Разровете се и ще го видите.

Затова в момента социалната мрежа се е превърнала в свърталище на възрастни хора /доверчиви/, а не на студенти, подрастващи и млади активни хора, които разбраха за какво става дума.

Подрастващите потребители сега ползват множество нишови социални мрежи и услуги според целта, а не една единна, пъпна с фалшиви новини и възрастни лелки.

Боре,от,пернико
Боре,от,пернико

Смяташ, че подрастващи и студенти не ползват Facebook? Дали аз живея на друга планета?

Всички ползват Facebook, добре, едва ли са всички, но огромна част. Аз дори го ползвам, но влизам от 5 до 10 минути на ден, което си е що годе нищо. Все пак знам какво е и да не влизам, изтрил съм приложението с точно тази цел.

Но смятам, че го ползват достатъчно балъци, че да не замира.
Ако ползват нещо по-различно е нищо повече от Инстаграм и някое си друго приложение, което им затрива мозъчните клетки 1 по 1.

Частично съм съгласен с теб. Уек ден.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Занимавма се в тази сфера, има един огромен тренд с конкретна статистика за engamgent и хора, които се отказват от мрежата, погледни демографията и рязката промяна. Фейсбук се срива по отношение на младите хора. Тя вече не е „cool“. Недей да си вадиш изводите от нашата територия и твоите познати, тук нещата са малко по-бавни, ако искаш да видиш бъдещите тенденции погледни на Запад. Както казах това са официални статистики.

NiHoi
NiHoi

Хм.. що, ползването на Снапчат и Телеграм те прави извънземен ли? Аман от „отракани“ лапетии.. От времето на iRC, Одиго-трилиян или дори vTerminalChat ..нещата са едни и същи. Предлагат по нещо горница новите но все тая.. И преди и след феса имаше/има нишови платформи въпроса е кой и за какво ги ползва. Например Тиндър също е нишов.. и? Фейса въобще не е за „леличките“ и въобще ще се учудиш колко подрастващи са в Инстаграм и Фейса „следващи“ своите „идоли“.. ВКонтакте също е популярен аналог но не виждам наплив нещо.. Въпрос на избор.. А точно заради модерните подрастващи трябва да минем… Виж още »

Да България
Да България

Излагам гактологията, не й давам оценка, няма емоция в това. Спри с цинизмите, говоря за фактология и статистика.

Да България
Да България

Българите кога ще се научите на поне малко професионализъм, става дума за коментар на тенденция, а не даването на оценката ми за нея. Това е фактология, а не емоционален изблик на недоволство или доволство от случващото се. Фактологията се базира на официална статистика.

Кин Чоа
Кин Чоа

Занимавам се професионално с маркетинг и реклама, като ръководя такава компания и рекламите, които таргетираме за Фейсбук за чужди клиенти са наистина за по-възрастна демография. Младите предпочитат наистина други платформи и затова много гледаме за каква целева група точно говорим. Има доста инфлуенцъри, които вече нямат ФБ, па да не говорим за лични интернет страници или балогове – тях ги отпиши на момента. Такива са тенденциите наистина и тук скоро ще ги видим, но с леко забавяне. Мисля, че скандалът с Кембридж Аналитика наистина отвори кутията на Пандора, а опазването на лични данни става все по-сериозен проблем.

Тим Готвача
Тим Готвача

Лошо колега, лошо

Марко Зукера
Марко Зукера

Много разтварка да гледам как БГ-тата ще се изядат в коментарите. И да ми дадат данните кво, ще вида повечко реклами около това коет търся. Или ще ми пратят отпечатъка на някой сървър(вече съм го давал за паспорт).