fbpx
-1.2 C
София

Британски съд постанови, че Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ поради висок риск за самоубийство

Най-четени

Съдия от Обединеното кралство отхвърли възможността за екстрадирането на Джулиан Асандж в САЩ, където той е обвинен в шпионаж, разкривайки хиляди вътрешни документи по време на WikiLeaks. От The Guardian съобщават, че решението е постановено от наказателен съд тази сутрин, а от Wall Street Journal съобщават, че съдията отбелязва, че рискът от самоубийство при Асандж е твърде висок, затова евентуално екстрадиране би било крайно неблагоприятен вариант.

Сега Асандж ще остане в британския арест в очакване на освобождаване срещу парична гаранция, а правителството на САЩ може да продължи да обжалва решението. Това конкретно решение е свързано само с искането на САЩ за екстрадиция съгласно договора за екстрадиция между Обединеното кралство и САЩ. Пълното съдебно постановление е достъпно за читателите тук.

Първоначално задържан в Обединеното кралство за нарушаване на условията на гаранцията, Асандж е изправен пред обвинения за хакерство и шпионаж в САЩ, свързани с поредица от публикации на WikiLeaks, които Министерството на правосъдието на САЩ нарече „едно от най-големите изтичания на класифицирана информация в историята на Съединените щати.“

Случаят породи значителни опасения за свободата на словото, тъй като много експерти по право разглеждат случая като преследване на Асандж от американското правителство като санкция и рестрикция, след като той публикува секретната информация в рамките на Wikileaks. Искането за екстрадиция също беше необичайно шумно, с редица протести в Обединеното кралство в подкрепа на Асандж и против екстрадицията.

Съобщава се, че Асандж е предвиден за помилване от настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, като помилването на Асандж беше обещано още през 2016 г., когато президентската кампания на Тръмп се рекламираше с обещанието да помилва всички, които имат вмешателство с WikiLeaks. На този етап обаче, Асандж не е включен в апелативния кръг през декември и не е ясно дали Тръмп в действителност планира да се намеси в случая, нито дали възнамерява да използва все още наличната си президентска власт, за да гласува помилване и отменяне на наказателната отговорност на създателя на WikiLeaks.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини