Британски учени създадоха прозрачен и гъвкав фотоелектричен елемент

0
53

Интегрираната електроника във вида, в който я познаваме днес – обемисти платки, големи екрани и акумулаторни батерии – в ежедневния бит на човека е на път скоро да отстъпи място на електроника, много по-силно интегрирана в заобикалящата ни среда. Става дума за „умни“ тъкани, печатна електроника, датчици с безжична връзка, захранвани с енергия от околната среда и други подобни неща. Нова стъпка в тази посока беше направена от учени от университета в град Ексетър, Англия. Те са успели да създадат прозрачен и гъвкав фотоелектричен елемент.

Принципът на действие на изобретението, който му позволява да преобразува светлината в електричество, е основан на уникалните свойства на два материала – графен и графексетър (graphExeter). Първият представлява двумерна алотропна модификация на въглерод, образувана от слой въглерод с дебелина един атом, а вторият, създаден от учените от университета на Ексетър в сътрудничество с техните колеги от университета Бата, също във Великобритания, представлява композит от няколко слоя графен и слой молекули железен хлорид между тях.

Механичната гъвкавост прави новия фотоелектричен елемент подходящ за интегриране в различни тъкани, от които след това могат да бъдат създадени дрехи. Това пък, от своя страна, позволява дрехите да бъдат използвани като източник на енергия за зареждане на различни мобилни устройства, например смартфони, съобщават изследователите.

Прозрачността на елемента във видимия диапазон на светлината ще позволи той да бъде вграждан в прозорците на домовете и превозните средства, в екраните на електронните устройства, в очила и т.н.

Съществуващите в момента прозрачни фотоелектрични елементи имат един съществен недостатък – металните проводници, използвани в тях, не са напълно прозрачни. Те отразяват част от светлината, което води до металически блясък, издаващ тяхното присъствие.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари