Британското правителство прилага плана си за подпомагане на ученици в неравностойно положение, предоставяйки им безплатно лаптопи, за да могат да учат спокойно от вкъщи във времената на COVID-19. Заедно с тях обаче, то доставяло на децата и неприятен подарък – зловредна програма.

Въпросната програма е насочена към ученици и млади хора, които не разполагат с достатъчно компютърни устройства в дома си или нямат въобще такова. Освен компютрите, британското образователно министерство сключва договор с големите телекоми на Острова за доставянето на интернет свързаност, предава Би Би Си. Наскоро се получили сигнали от учители в Брадфърд, че в някои от устройствата присъства опасна зловредна програма. Става дума за Gamarue, троянски кон, който краде информация и е познат на защитната индустрия от повече от осем години. Вирусът е активно използван от киберпрестъпници от руската федерация и страните в Източна Европа.

„При подготовката на устройствата беше открито, че определен брой лаптопи са инфектирани със саморазпространяващ се червей“, споделя пред британската медия един от учителите. От министерството признават за наличието на проблема, като съобщават, че става дума за малък брой устройства. „Ние разследваме ситуацията и за нас е от първостепенен приоритет да разрешим проблема възможно най-бързо“, уточняват от ведомството.

Bleeping Computer припомнят, че Gamarue (или Andromeda) притежава функционалности за прихващане на натисканите от жертвата клавиши на клавитурата, снемане на скрийншоти, кражбата на информация и данни за вписване чрез браузъра, пренасочване към зловредни онлайн ресурси, свалянето на допълнителен зловреден код и поемането на пълен контрол над системата. Някои варианти на зловредната програма притежават и способности за саморазпространение – чрез USB и други външни устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари