fbpx
-4.7 C
София

Британско лазерно оръжие унищожи дрон на 3 километра разстояние в исторически тест (допълнителна информация)

Най-четени

Военните в Обединеното кралство за първи път изпробваха изключително точно лазерно оръжие, за което по-рано и ние споделихме информация Военните имат надеждата, че ще могат да унищожават вражески безпилотни самолети на километри разстояние.

То се нарича DragonFire и е тествано на полигона на Министерството на отбраната в Портън Даун. За първи път Министерството на отбраната изпробва лазерно насочено енергийно оръжие с голям обсег на действие (LDEW).

По време на изпитанията лазерите бяха изстреляни по цели на разстояние над 3 километра – с много голяма точност. Може да се каже, че лазерните оръжия в стил „Междузвездни войни“ вече са реалност за британските военни.

Специализираните индустриални партньори на програмата са:

  • MBDA, която носи цялостната отговорност за системата – разработила e усъвършенстваните възможности за командване, управление (C2) и обработка на изображения
  • Leonardo, които са разработили насочващия лъч, който може да проследява и насочва целите с точност до милиметри
  • Експертите по лазери на QinetiQ, които са създали фазово-комбиниран лазер, способен да генерира мощност от порядъка на 50 kW, с възможност в бъдеще да се увеличават нивата на огнева мощ

Съобщава се, че DragonFire може да поразява много бързи и много малки цели.

Такава е например монета от 1 паунд, движеща се със скоростта на звука. Умението му със сигурност го прави достоен противник на враждебните въздушни безпилотни летателни апарати.

В изявление Министерството на отбраната обяснява, че се нуждае от точна прецизност за бъдещите си технологии: 

Способността да се доставят високи нива на лазерна мощност с достатъчна точност са две от основните области, които трябва да бъдат демонстрирани, за да се осигури увереност в ефективността и жизнеспособността на системите LDEW.

Изпитването е предназначено да провери жизнеспособността на лазерните оръжия за унищожаване на вражески цели в бойна обстановка. Това е една от мерките за противодействие на световни сили като Русия и Китай разработват различни оръжейни системи.

Министерството на отбраната добави: 

Лазерните оръжия с насочена енергия имат потенциала да осигурят по-ниска цена на смъртоносност, намалена логистична тежест и повишена ефективност в сравнение с други оръжейни системи – технологията може да има огромен ефект върху бъдещето на отбранителните операции.

Бен Мадисън, технически партньор в Лабораторията за отбранителна наука и технологии (DSTL) на МО, заяви: 

DragonFire вече успешно демонстрира способността си да проследява цели с много висока степен на точност и да поддържа лазерен лъч върху избраната точка на прицелване. Това изпитание оцени работата на самия лазер – резултатът показва, че Обединеното кралство има водещи световни възможности в технологиите, свързани със системите за лазерно насочено енергийно оръжие (LDEW).

Тази технология може да послужи за основа на редица бъдещи оръжейни системи. Проектът DragonFire се изпълнява паралелно и е тясно свързан с други програми в областта на отбраната, включително програмата за новаторски оръжия (Novel Weapons Programme).

Посредством ускорителя в областта на отбраната и сигурността (DASA) в момента се търсят иновации. Целта е да се разберат по-добре следващите стъпки, необходими за разработването и въвеждането на първото поколение разгърнати оръжия с насочена енергия.

Обединеното кралство не е първата държава, която изпитва лазерни оръжия.

Американската армия също работи по различни системи, които включват изстрелване на лазери. И то от доста време насам.

Един от примерите е лазерната оръжейна система AN/SEQ-3 или XN-1 LaWS. Това е лазерно оръжие, разработено от Военноморските сили на САЩ. Оръжието беше инсталирано на кораба Ponce за полеви изпитания през 2014 г. Още през декември 2014 г. Военноморските сили на Съединените щати съобщиха, че системата LaWS работи перфектно срещу асиметрични заплахи от нисък клас. Чрез осветяване на жизненоважна точка LaWS може да свали малък безпилотен летателен апарат само за две секунди. 

След преглед на няколко класа кораби, за да се определи кой от тях разполага с налично пространство, мощност и охлаждане, беше решено, че след планираното извеждане от експлоатация на Ponce през 2018 г. LaWS ще бъде преместена на новия амфибиен транспортен док USS Portland (LPD-27) за безсрочни тестове. През януари 2018 г. Военноморските сили обявиха договор на стойност 150 млн. долара с Lockheed Martin за производството на още две единици LaWS, които бяха доставени през 2020 г. Едната беше монтирана на USS Arleigh Burke (DDG-51), а другата се използва за наземни изпитания. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини