Британско научно откритие може да направи водородните автомобили по-безопасни

0
47

Вече разбрахме, че японската компания Toyota започва през 2015 година продажбата на автомобили, задвижвани чрез водород, но това гориво е характерно с някои твърде неприятни недостатъци, като неговото сложно съхраняване и транспортиране. Но резултатите от изследванията, извършени от Съвета за научно-техническо оборудване на Великобритания, показват, че е намерено решение за тези проблеми. Това решение е амонякът, който е по-безопасен и летлив газ.

Амонякът е водороден нитрид, съставен от три условни части водород и една част азот. Разделянето на амоняка на водород и азот е скъп процес, но британските специалисти са намерили евтин начин за неговото осъществяване чрез използването на натриев амид като катализатор.

Амонякът без никакви проблеми може да се съхранява в пластмасови съдове под налягане. Учените са пресметнали, че за зареждането на стандартен семеен автомобил са достатъчни само около два литра амоняк. Сега процесът по разделянето на амоняка на водород и азот се усъвършенства с цел да се направи съвсем безопасен за околната среда. „Въпреки, че откритият от нас процес все още не е напълно оптимизиран, ние считаме, че двулитрова бутилка с амоняк може да осигури среден семеен автомобил с достатъчно количество водород“ – каза за Endgadget професор Бил Дейвид, ръководител на проекта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари