Когато специалисти по информационна защита, говорят за опасностите от свързаните устройства и огромното количество конфиденциални данни, които те съхраняват и обменят, често забравят човешкия фактор – страната на споделящия данните. Преди спазването на криптопротоколи и налагането на базисни правила за защита и регулации, уязвимости и подобни, един фактор често се пренебрегва – някои хора просто не проявяват желание тайните им да остават само за тях. Виждаме го по страниците на Facebook и другите социални мрежи, в интернет форуми и къде ли не в Мрежата. Последния смарт продукт, който ще стане част от IoT армията споделя малко по-различен вид лична информация. Става дума за смарт кондом, който ще ви даде възможност да сравните своите креватни подвизи с другите и да ги споделяте. WTF, ще си кажете сигурно. Не, i.Con е името на въпросния продукт, производство на британската компания British Condoms UK, за който ни предават от IBTimes. Той ще се продава за сумата от $70 и компанията споделя, че над 90 000 британци вече са заявили интерес към това да го притежават.

За протокола е нужно да бъде отбелязано, че i.Con не е истински презерватив, а представлява смарт пръстен, който се поставя в основата на презерватива. Компанията подчертава, че пръстенът е за многократна употреба и дизайнът му го прави лек и водоустойчив. Макар и компанията да е решила да не споделя с медията техническа информация за смарт устройството, то се знае, че i.Con използва наночип и сензорна технология, за да „измерва и запомня“ различни показатели по време на сексуалния акт или „сесиите“, както предпочитат да ги наричат от компанията-производител. След края на сесията i.Con може да се свърже към смартфон посредством Bluetoorh, като освен това „устройството“ разполага и с вграден USB порт, който за около час може да зареди i.Con, така че той да издържи от шест до осем часа „жива употреба“.

Какъв тип данни събира устройството? То записва изгорените калории по време на акта, температурата на кожата, общият брой постъпателни движения, тяхната честота и скорост, честотата на сесиите и тяхната продължителност, използваните позиции (в бета тестов период, уточняват създателите на устройството), диаметъра на пръстена. British Condoms UK уверяват, че събираната информация бива анонимизирана, но потребителите ще имат възможността да я споделя свободно и да се сравняват с други потребители на i.Con по целия свят.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари