Брокерите от детската градина: ето как мошеници само за 4 месеца взеха $2 милиона за въображаеми акции на Uber и Lyft

24
928

Нюйоркските брокери от компанията Knightsbridge Private Partners в края на 2018-та и началото на 2019-та година продадоха на различни крупни инвеститори „акции“ на големи технологични компании, които възнамеряват да осъществят първично публично предлагане на акции (IPO). Само че те не са имали никакви ценни книжа. За компанията на практика почти нищо не е известно, а на адреса на който е регистрирана, преди това е имало детска градина.

През изминалите няколко месеца редица американки инвеститори получиха много привлекателни предложения за закупуване на акции на най-добрите технологични компании в света: Airbnb, Lyft, Palantir и Uber. Представителите на нюйоркската инвестиционна компания Knightsbridge Private Partners са заявявали навсякъде, че имат достъп и могат да купуват техните акции преди започването на IPO.

Но всичко се оказа измама. Според заведения съдебен иск, за за четири месеца, считано от октомври 2018-та година до януари 2019-та няколко инвеститори нарочно и съзнателно са заблудени и са платили за тези въображаеми акции $2,1 милиона. От съдебните документи се вижда, че във връзка с предполагаемо мошеничество инвестиционната Bank of America е замразила активи за над $100 000.

Една от първите жертви на тези мошеници е 86-годишен инвеститор от Алабама, който съобщил на ФБР, че през месец октомври 2018 година са му позвънили два брокера от инвестиционната компания Knightsbridge Private Partners и са му предложили да закупи акции на Uber преди предполагаемото IPO на компанията. Те са му предложили да закупи акции на този технологичен гигант при цена $62 за една бройка. Когато дава показанията си пред съда, измаменият инвеститор казва, че се е съгласил с това привлекателно предложение и е купил 2000 акции за $125 000.

След сключването на сделката представителите на Knightsbridge Private Partners са му изпратили документи, според които той притежава тези акции на Uber. А след това единият брокер от въпросната компания му позвънил отново и му предложил да купи акции и на Airbnb, но в този момент инвеститорът нямал достатъчно пари да купи тези акции.

Разследващите и правоохранителните органи заявиха пред съда, че инвеститорът очевидно е излъган, а дадените му ценни книжа са фалшиви. Самите технологични компании потвърдиха, че Knightsbridge Private Partners не са имали какъвто и да било достъп до техните акции. Но през месец май тази година Uber предложи публично своите акции на нюйоркската фондова борса и в рамките на това IPO събра капитал от $8,1 милиарда.

Благодарение на получената съдебна заповед за обиск ФБР успя да докаже, че брокерите на Knightsbridge Private Partners са успели да измамят няколко инвеститора едновременно. На 16 октомври 2018 година в банковата сметка на инвестиционната компания пристигат паричен превод на сума $15 750, в допълнителните полета на който е вписано „250 акции на Lyft по $63 за една акция“. На 17 октомври 2017 година по сметката на мошениците идва превод в размер на $197 130, в поясненията на който е отбелязано „10 000 акции за IPO на Palantir“. Интересното и тук е, че таксиметровата услуга Lyft проведе своето първично предлагане на акции през месец март тази година. А финансовите анализатори очакват, че и разработчикът на софтуер Palantir, инвеститор на който е небезизвестният милиардер Питър Тил, също ще излезе на публичния пазар.

Изданието Forbes съобщи, че по делото за това мошеничество с несъществуващи акции, няма много информация, което е доста необичайно. Forbes не можа да намери каквито и да било данни за тези мошеници. Към датата на публикуване на този материал пресслужбата на министерството на правосъдието на САЩ не е отговорила на молбата на Forbes за коментар на ситуацията.

Представители на американската прокуратура заявиха, че мошениците са създали няколко уеб сайта за привличане на потенциални жертви, но не съобщиха адреса на нито един от тези сайтове.

Ако се вгледаме малко по-подробно в Google Maps, на адреса на регистрацията на тази компания ще видим сграда. Google Maps е направил тази снимка през 2018 година и на нея се вижда неголяма тухлена постройка, до която е паркиран автомобил марка Mercedes Benz. Сравнително лесно може да се разбере, че преди време на този адрес е имало детска градина с име Alphabetland. Доста странно е, че Forbes, въпреки мощните ресурси, с които разполага, не успя да открие информация за самата инвестиционна компания Knightsbridge Private Partners, регистрирана в щата Делауеър. Според министерството на правосъдието на САЩ, с тази компания е свързана и компанията Axe Marketing. Но представителите на министерството не представиха по-подробна информация за дейността на тази организация.

Брокерите от Knightsbridge Private Partners получиха от измамените инвеститори значителна сума – общо $2,1 милиона. Това не е първият случай на подобно мошеничество. През 2018 година представителите на известния швейцарски холдинг UBS Group AG съобщиха, че престъпниците от името на тяхната банка над 60 пъти са изпращали писма с предложение за закупуване акциите на Airbnb, преди компанията да ги предложи публично. И ето, че през месец септември ръководството на онлайн услугата Airbnb съобщи за плановете си за провеждане на IPO съвсем скоро – в началото на 2020 година.

Очертава се доста ясна схема, пред която обикновените телефонни измами изглеждат като детска игра. Очаква се съвсем скоро да излязат подробностите за Knightsbridge Private Partners и за компаниите, свързани с нея.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
МНННННОГО
МНННННОГО

получиха много привлекателни предложения

WolW
WolW

ивайло стоянов андонов през пирамидата елана!

имали бол пари - дали :)))
имали бол пари - дали :)))

Тоя 86-годишен алабамски дядо надали е заработил с честен труд въпросните $120К, с които са го ужилили. Както и останалите изгорели. Спечелили са парите си от подобни машинации и далавери – купуваш, продаваш и правиш едни пари, без реално никакъв труд да вложиш и без нищо полезно да създадеш. Е да, ама то не може само да се печели… Рано или късно всеки „майстор“ си намира майстора 🙂

МНННННОГО
МНННННОГО

В Един момент дясната ръка на Мадоф Франк Дипаскали разказа на Кели как той и Мадоф откриха, че следователите от SEC са оставили куфарчетата си в една конферентна зала в Мадоф за една нощ. – Бърни и Франк отиват в заседателната зала, отварят ги, гледат в чантите на SEC и те четат въпросите, на които ще бъдат зададени на следващия ден – разказваше Кели. Той каза, че DiPascali и Madoff имат достатъчно време да отпечатат нови документи, за да задоволят въпросите на SEC. Единственият проблем беше, че документите излязоха от принтера, затоплен на пипане. – Така че те трябваше да… Виж още »

Коментар
Коментар

аз пък не разбрах кое му е толкова странното.. някой си е направил куха фирма с цел измама – каква история да има, да плаща данъци ли, що ли?

Щеря
Щеря

Значи във враца отказвате да плащате данъци ?

МНННННОГО
МНННННОГО

Вече несъществуващата Ванкувърска фондова борса (VSE) някога се славеше с прозвището на „столицата на измамите в света“. Когато една икономика иска да бъде взета сериозно, едно от нещата, които може да направи за постигането на тази цел, е да създаде фондова борса. През 1906 г. това е направил Ванкувър. Това беше едва 3-та основна фондова борса в цяла Канада, след тази в Торонто и Монреал. Борсата включваше най-вече малки акции, предимно тези на ценни книжа за добив, комунални услуги и рисков капитал. По-късно обаче бе установено, че обменът допуска грешки в закръгляването, грешки, които бяха малки, но се усложняваха от… Виж още »

МНННННОГО
МНННННОГО

Сега Airbnb ще се опита да удостоверява всичките 7 милиона обяви в Airbnb, за да се гарантира, че те са точно рекламирани и отговарят на стандартите . Али Конти в доклад, публикуван от Vice, изпита от първа ръка обширна и доста сложна измама на Airbnb, която я напусна и други, използващи платформата, от значителна сума пари и принудени да се преместят в скъпи хотели за кратко време. Минути преди Конти да бъде настанен в апартамент, който е наела на платформата, тя получи обаждане от домакина, който я предупреди, че внезапните проблеми с водопроводите го правят, така че да остане в… Виж още »

МНННННОГО
МНННННОГО

Изглежда, че измамите никога няма да се разсеят от пространството на криптовалутите. Измами: Те са по-изявени от всякога Мъж в Ню Йорк е арестуван и обвинен в извършване на измамна операция с криптовалута. 47-годишният Аса Сейнт Клер твърди, че проектът му е обвързан с Организацията на обединените нации (ООН) чрез международна програма за развитие на спорта. Това би трябвало да е първото голямо „не-не“ за инвеститорите, които мислят за операцията. Какво общо има Организацията на обединените нации със спорта? В центъра на операцията беше една уж нова криптовалута, известна просто като IGOBIT. Хора са готови да инвестират в монетата, те… Виж още »

МНННННОГО
МНННННОГО

Fiat Chrysler се съгласи да плати глоба в размер на 40 мил. $, поемайки отговорност за това, че между 2012 г. и 2016 г. е лъгала инвеститорите за бр. продадени автомобили. Заблудата се е извършвала с помощта на база данни за недекларирани продажби, каза sec. Автомобилният производител нито признава, нито отрича каквото и да било нарушение, като част от споразумението. По всичко личи обаче, че компанията е заблудила инвеститорите относно растежа на продажбите, с какъвто се хвалеше ежемесечно. „В заповедта на SEC се установява, че [Fiat Chrysler] е надула резултатите от продажбите на нови превозни средства, като е плащала на… Виж още »

МНННННОГО
МНННННОГО

Cривът на строителния гигант Carillion, който изложи хиляди работни места и множество проекти, беше шокиращ, но не е напълно изненадващо. Някои мениджъри на хедж фондове бяха толкова сигурни, че проблемите на компанията се увеличават, че заложиха на намаляването на цената на акциите и направиха милиони. Предупредителните знаци, които наблюдаваха, включваха: 1.) Предупреждения за печалба 3 предупреждения за печалба за 5 месеца дадоха сигнал, че Carillion изпада в сериозни проблеми. 1-ва дойде на 10 юли, компанията шокира пазара с отстъпка от 845 мил. £ за стойности на договорите, а изпълнителният директор Ричард Хоусън отпадна. Bторо предупреждение дойде през септември. Трето през… Виж още »

МНННННОГО
МНННННОГО

През 2007 г. друга японска компания – Mitsui & Co. – бе принудена да затвори подразделението си в Сингапур, след като трейдър загуби $81 милиона в сделки, които са били прикривани от ръководството.

Той и прекият му ръководител влязоха в затвора.

МНННННОГО
МНННННОГО

Mitsubishi Corp. е уволнила трейдър от сингапурското си подразделение(Petro-Diamond Singapore Pte)
след неоторизирани сделки, заради които компанията е загубила $320 мил.

Компанията е уведомила и полицията.

Той е бил нает със задачата да управлява търговията на компанията с петрол в Китай. От януари насам обаче „многократно е правил неоторизирани трансакции с деривати“, прикривайки ги „като хедж трансакции“, казват от компанията.

Подразделението е затворило всички позиции