16.8 C
София

Броят абонати за сателитния интернет Starlink превиши 90 хиляди потребители

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

SpaceX публикува поредния отчет, който показва значителен ръст на аудиторията бета-тестери на Starlink. През последните шест месеца броят на потребителите на сателитния интернет нарасна девет пъти – от 10 хиляди през месец февруари до сегашните 90 хиляди потребители. Компанията съобщи, че темпът на новите абонати за Starlink възлиза на 20 хиляди потребителя месечно – именно такъв брой екземпляри на оборудването е било продадено през месец юли. Сателитният интернет Starlink вече официално обслужва клиентите на 12 държави от целия свят.

Скоростта на разрастване на Starlink е наистина впечатляваща. SpaceX започна да извежда в орбита първите прототипи на сателитите на Starlink през месец май 2019 година. След това космическата компания на Илън Мъск премина към лицензиране на техниката за включване на частни потребители към сателитната мрежа. През месец септември 2020 година SpaceX представи комуникационните стандарти, които ще бъдат използвани за осъществяване на сателитната връзка и получи необходимите сертификати за работа като интернет провайдър. Още през месец октомври същата година компанията стартира бета тестовете на тази система. Ето че сега, в началото на месец август сателитният интернет Starlink има вече 90 хиляди редовно плащащи абонати, като анализът на статистиките показва, че към края на годината потребителите на сателитния интернет ще бъдат 180-200 хиляди. Към днешен ден абонаментът за Starlink носи на SpaceX приходи от около $9 милиона месечно.

Да си припомним, че комплектът от необходимото оборудване за включване към Starlink струва $499 плюс задължителен месечен абонамент с цена $99.

SpaceX вече разполага със съзвездие от 1700 сателита и това отдавна е най-голямата сателитна групировка в орбита както сред държавните, така и с частните сателитни програми. Конфигурацията на Starlink предвижда извеждането в орбита на 40 хиляди комуникационни сателита, които ще бъдат изстреляни през следващите три-четири години. Тъй като засега тези сателити са малко, SpaceX е принудена да балансира между голямото потребителско търсене и реалните възможности на Starlink. Засега ракетите-носители Falcon 9 извеждат в орбита по 60 сателита с едно изстрелване, но в най-близко бъдеще SpaceX възнамерява да използва ракетите Starship, които са с едно изстрелване могат да изведат в орбита 400 комуникационни сателита наведнъж.

Освен отчета за броя абонати, SpaceX официално обяви, че подготвя извеждането в орбита на нови сателити от следващо поколение. Тези устройства ще осигурят по-висока пропускателна способност, по ниска латентност и по-бързо включване. Според актуалните данни на Speedtest, към днешен ден Starlink предлага средна скорост на изтегляне 80,67 MB/s и средна скорост на качване 17,17 MB/s.

Важно е да се отбележи, че броят на потребителите, за които говори SpaceX, всъщност е броят на продаденото оборудване. Но един комплект може да осигури интернет връзка на няколко домакинства или търговски организации, както всъщност става в редица региони на САЩ. Ето защо може да се каже, че реалната аудитория на Starlink вече е далеч над 90 хиляди.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини