fbpx
8.6 C
София

Броят на бета-тестерите на автопилота Tesla Full Self Driving е нараснал до 160 хиляди за година

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

В допълнение към демонстрацията на прототипа на робота Optimus, Tesla по време на събитието AI ​​Day сподели и новите постижения в други области. Софтуерният директор на Tesla Autopilot Ашок Елусуами (Ashok Elluswamy) каза, че 160 000 души в момента използват бета-версията на Full Self Driving спрямо едва 2000 шофьора миналата година.

Пуснати са общо 35 софтуерни актуализации на програмата FSD. Изпълнителният директор Илън Мъск повтори, че технологията ще бъде готова за глобално разпространение до края на тази година, като същевременно призна, че все още има текущи проблеми с тестването и одобрението от страна на регулаторните органи.

Ръководителят на екипа за планиране и разширяване на автопилота Парил Джейн (Paril Jain) демонстрира подобренията на FSD, за който се твърди, че е способен да взема „човешки“ решения. Например, когато електромобилът на Tesla завие наляво на кръстовище, системата за помощ избира пътя, който следва автомобилът, без да се доближава до пресичащите улицата пешеходци.

Всички електромобили на Tesla се предлагат с функцията за помощ на водача Autopilot. Срещу допълнителните $15 000 можете да получите и опцията FSD, която в момента представлява усъвършенствана система за помощ на водача от второ ниво (Level 2). Това означава, че водачът трябва да държи ръцете си на волана през цялото време и да е готов да поеме управлението на автомобила във всеки един момент.

Системата FSD е предназначена, наред с другите неща, за ускоряване и спиране, смяна на ленти, правене на завои, включително и завои наляво, които са изключително трудни за автоматизираните системи, както и разпознаване на светофари и други пътни знаци. Според техническия директор на Tesla, Фил Дуан, използването на ИИ е подобрило процеса на вземане на решения при шофиране на автомобила в различни условия на околната среда – през нощта, в мъгла и дъжд.

За обучението на базирания на ИИ софтуерен продукт се използва собствения суперкомпютър на Tesla, захранван от графичните процесори на NVIDIA. Той служи за обработването на информацията от повече от 1 милион оборудвани с камери електромобили на пътя. Tesla също работи върху нов персонализиран компютър, който е изготвен по индивидуални изисквания и чрез използване на собствените чипове Tesla D1 Dojo. Както твърди компанията, само четири сървърни шкафа Dojo могат да заменят 72 стелажа с 4000 GPU.

Tesla обяви, че първият клъстер на суперкомпютъра Dojo ExaPod ще бъде завършен до първото тримесечие на 2023 г. Общо компанията планира да изгради седем такива клъстера в Пало Алто. Според компанията, системата 10 Dojo ExaPod ще надмине крайъгълния камък от 1 екзафлопс и ще съдържа 1,3TB високоскоростна SRAM и 13TB DRAM с висока пропускателна способност. След първото мероприятие AI Day, компанията постигна редица достижения в развитието на Dojo, включително и инсталирането на първия шкаф за него. В момента Tesla сглобява по една ‘плочка’ дневно с 25 чипа Dojo на всяка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини