Броят на кибератаките срещу ОС Windows 7 се е увеличил с над 71%

9
1702

Навярно вече всички знаят, че след няколко месеца Microsoft ще прекрати поддръжката на операционната система Windows 7, като последното обновяване за нея ще излезе на 14 януари 2020 година. Преди няколко дни експертите на компанията Webroot обявиха, че броят на кибератаките срещу ОС Windows 7 се е увеличил с малко над 71% в сравнение с 2018 година. В отчета се казва, че потребителите, използващи компютри под управлението на Windows 7 двойно по-често се заразяват с компютърни вируси в сравнение с компютрите с Windows 10.

Най-застрашени са потребителите с домашни персонални компютри с Windows 7 – около 64% от заразите се падат именно на тях. Останалите проценти са на корпоративните потребители.

„Има много фактори за достигането на тази ситуация, но при корпоративните потребители масово се използват хардуерни защитни стени и в това отношение домашните системи не са така добре защитени. Второ, хората са много по-внимателни при посещаването на съмнителни уеб портали от служебния компютър, който е собственост на работодателя“ – допълват специалистите.

При атакуване на компютрите с Windows 7 повечето вредоносни програми скриват файловете си в места, където е най-трудно да бъдат намерени. Така например, 41% от тях се скриват във временна папка, 24% поместват своите файлове в appdata, а около 11% предпочитат папката на системния кеш.

Към днешен ден делът на Windows 7 сред всички операционни системи е 30%.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin
Fermin

интересно, жената беше до преди 2 седмици цели 10 години на седмица и то с изключени ъпдейти кракнат УИН, бях й сложил безплатен БитДефендер и не е имала проблеми през цялото време боотвах и антивирус от USB няколко пъти в годината за допълнителна проверка… ползваше си ФБ на макс, мейл клиент и сърфиране в нета, не съм виждал никаква атака …

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ти ще видиш, дори да влезнат да те оберат няма да видиш..

СНИМАНИЕ ОНЛАЙН ИЗМАМИ!!
СНИМАНИЕ ОНЛАЙН ИЗМАМИ!!

fraud.free.bg

TNT
TNT

поредният лов на вещици.
Windows 7 е все още използвана от много хора а микромеките не могат да търпят такова нещо.

Илайъс
Илайъс

Винаги инсталирам чист Windows-7 Ultimate-64 bit SP1 без нищо друго и моментално забранявам ъпдейти и ъпгрейди от регстъра.Няма Антивируси спай и тн. боклуци да пречат и товарят. След инсталация изключвам и забранявам от сървис всичко ненужно.Чрез регистъра особено наблягам над изключването и спиране на RDP,SMB протоколи 1,2 и 3, RPC привилигерованите портове и услуги доколкото може да се спрат и втвърдят блокирам всякакъ достъп до MFT (мастър фат тейбъла ) срещу опити за Рансъмъер атаки чрез нелегитимни приложения да не пипат,криптират и да пишат по нея.Каквото може да се махне съм го махнал.Това е.Спи Градът! 50 отворени таба 1,3 gb… Виж още »

Нямам време за настройки
Нямам време за настройки

Компютъра трябва да се ползва, а не по цял ден да се настройва това-онова. Затова искам да инсталирам и ползвам. Не може ли операционната система да се инсталира и ползва – значи не става.

Dave
Dave

Може, ХР и 7 можеха. Сега като си сложиш 10 имаш половин час спиране на разни неща които само товарят и сканират хардиска ти постоянно.

Илайъс човек съгласен съм обаче
Илайъс човек съгласен съм обаче

нямам време вече…трябва ми да пусна компа и да свърша работа и да бягам по други задачи…..няма ли по лесен начин, например от някъде от торент примерно да сваля 7ца или ако щеш 10-ка готова почистена и защитена?

AxOx
AxOx

Хората още живеят отпреди 20 години, когато се ползваха модеми за връзка и компютъра беше изложен с външен адрес директно в Интернет. Не знам да има компютър, който да не е зад рутер (физическа защитна стена). КАК ще ме атакува някой, ако не може да ми види компютъра!!?!? Единственно браузъра ми достига до машини в Интернет и съм що затворил със Sandboxie и не ми трябва антивирусна, която така и няма да спре вирус, но ще ми краде информация и бави компютъра. Тааа вече няма значение каква ти е ОС-а … защитени сме от физически защитни стени… браузъра ако си… Виж още »