Според изследване на Juniper Research, връзките, които идват от и към устройствата от спектъра на „Интернет на нещата“ ще наброяват 35 милиарда до 2024 година. Това ще представлява ръст от 130% през следващите четири години. Ключов стимул в този ръст, смята доклада, ще играе индустриалния сектор. Изследването предполага, че това увеличение ще е подпомогнато и от използването на частните мрежи, които използват мрежовите клетъчни стандарти.

Споменатият индустриален сектор, включително производството, търговията на дребно и земеделието ще съставляват общо 70% от всички тези IoT връзки до 2024. Очаква се, че появата на ценово ефективните частни клетъчни мрежи да бъдат основен двигател за растежа в разглеждания период, като се предвижда, че скорошния ръст в търсенето на частни LTE мрежи ще се пренесе към частните 5G мрежи с намаляването на цената им през следващите две години.

Самите IoT устройства и единици ще увеличат броя си със 180% до 2024, отбелязва един от авторите на доклада Сам Бейкър. „Индустриалните мрежи ще трябва да бъдат наложени бързо с увеличението на индустриалните IoT потребители, които ще започнат да използват новите технологии, за да разширят услугите, предлагани в техните мрежи. Важно е да се отбележи обаче, че IoT платформите ще трябва да бъдат застраховани, че защитните процеси ще растат също с нарастването на самите мрежи“, отбелязва той.

Докладът посочва, че увеличаващата се сложност на частните IoT мрежи ще означава, че платформите трябва да предприемат нужните стъпки за увеличаване на сигурността по всички фронтове на IoT екосистемата, в това число устройствата, свързаността и самите платформи. Изследването насърчава компаниите да въведат адекватни процедури по сигурност, които могат да бъдат налагани в мащаби, които да отговарят на разрастването на сложността на архитектурите. Според доклада е нужно да се постави фокуса над две основни области: използването на мрежовата сегментация, за да се избегне риска от постепенното движение на кибератаките и да се направи нужното за подсигуряване а правилното управление на жизнените цикли на мрежовите активи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари