Брус Шнайер пише книга за новите заплахи в Интернет

0
3


Известният специалист по криптография и информационна сигурност, интернет активист, автор на множество книги и публикации, между които и считаната за „Библия на криптологията” „Приложна криптография” Брус Шнайер, пише нова книга. Това обяви лично той на страниците на блога си. Книгата ще разглежда киберзаплахите на модерната ера, и ако се съди по проектното съдържание на „Кликни тук, за да убиеш всички. Опасност и надежди в хипер-свързания свят” (предварително заглавие) ще е интересна и вероятно обемна. Последната книга на Шнайер – „Информацията и Голиат” – се прие доста добре от читателите. В стегната форма, Шнайер разглежда една от най-актуалните теми в последните две-три години – разкритията на Едуард Сноудън, действията на Вашингтон и на Агенцията за национална сигурност на САЩ и проблемите с опазване на конфиденциалността на данните, като особено полезна бе публикуваната библиография, използвана от Шнайер, съставляваща огромен корпус от интернет връзки и допълнителна литература.

Следващата му книга ще засегне набор от теми, отново свързани със заплахите, които са актуални днес и тези, които тепърва се появяват – „Интернет на вещите”, войната за надмощие в Интернет, кибервойните, свързаните критично важни инфраструктури и др.

„В книгата ще присъстват две основополагащи метафори. Първата от тях е това, което наричам „мрежа, голяма, колкото свят” (World-Sized Web), което представлява тази комбинация от мобилните технологии, облака, устойчивостта, агентите, кибер-физическите системи и Интернет на нещата. Втората е това, което наричам „войната на всички срещу всички”, което представлява признание за това, че политиката на сигурността е серия от „войни” между различни интереси и че всяко политическо решение в коя да е от войните засяга всички други”, споделя Шнайер, допълвайки, че към настоящия момент не е решил да се придържа към някоя от двете метафори по-специално.

Сред темите присъстват, както такива, свързани тясно с киберпространството, такива и свързани с настоящата социо-културна и политическа ситуация. Шнайер възнамерява да разгледа теми като заплахите, идващи от автономните системи, от интерсвързаните и софтуерно-контролираните системи, катастрофалните рискове, свързани с тях, войните за контрол над Интернет, патентните битки, милитаризацията на Мрежата, заплахите, свързани с вградените системи, непрестанната война между властимащите и обикновените хора и други.

Шнайер очаква да приключи с писането на следващата си книга до началото на есента и да бъде издадена през април следващата година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за