Европейските регулаторни органи публикуваха официална информация за наложена глоба на Facebook в размер на 110 милиона евро ($122 милиона). Причината е умишлено предоставяне на фалшива и недостоверна информация при закупуването на месинджъра WhatsApp. Сделката по продажбата на тази онлайн услуга се състоя през 2014 година.

Еврокомисията обяви, че корпорацията Facebook е извършила две груби нарушения. Първото се състои в предоставянето на недостоверна информация за начина и формата за сливане на двете компании. Втората грешка е предоставянето на неточна и невярна информация в отговор на официалното запитване от страна на Еврокомисията. Тези действия не са дали възможност на Европейската комисия пълноценно да анализира сделката между двете страни и сега е взето решение за налагане на глоба на Facebook в размер на 110 милиона евро.

В документа се казва още, че Еврокомисията е започнала официално разследване срещу американския технологичен гигант още през месец декември миналата година. Европейската комисия отбеляза и че в началото Facebook не е искал да извърши сливане на потребителските профили на двете мрежи, но това е станало през месец август 2016 година, след което бяха повдигнати обвинения в измама и незаконна дейност.

Reuters отбеляза, че „пропорционалната възпираща глоба“ би могла да достигне $276 милиона или около 1% от доходите на Facebook.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари