БТК на Българска фондова борса – София е отдавнашна мечта за участниците на капиталовия пазар

0
21

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев заяви, че листването на 35% от акциите на БТК на Българска фондова борса – София е отдавнашна мечта за участниците на капиталовия пазар. Това стана по време на проведеното днес демонстрационното тестване на системите на БФБ, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Със сигурност листването на националния телеком на борсата прави България атрактивна за портфейлните инвеститори. Очакванията са за над сто милиона долара портфейлни инвестиции от чужбина, което ще се отрази положително на платежния баланс и на общите инвестиции в страната. С това България ще излезе най-после на международната карта на финансовите пазари, каза още министър Василев.

Още през 2001 –2002 година се приеха промени в законодателството, които подобриха бизнес средата и дадоха възможност за листване на БТК на борсата – припомни вицепремиерът Василев.

След закупуването на 35% от акциите на БТК срещу компенсаторни инструменти ще завърши изцяло приватизацията на телекома. Държавата ще запази само една т. нар. “златна акция”, с която ще може да контролира изпълнението на следприватизационните ангажименти на инвеститора и да защитава националните интереси. На път сме да приключим процеса на реституция във България. След тази сделка броят на компенсаторните инструменти ще намалее значително и ще се окаже, че по-голямата част от собствениците на компенсаторни инструменти ще бъдат справедливо обезщетени. Този процес продължи десет години и е крайно време да приключим с него, заяви още министърът на транспорта и съобщенията.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари