fbpx
-3.3 C
София

Бутилка вино, която отлежава 14 месеца на МКС бе пусната на търг

Най-четени

Къщата за аукциони Кристис ще продаде нещо, което може да е буквално най-извънземната бутилка вино в историята. Става въпрос за Бордо от 2000-та година, което е отлежавало в продължение на 14 месеца на борда на Международната Космическа Станция.

Заедно с космическата бутилка Pétrus, червено вино от висок клас, в комплекта е включена и бутилка, която е отлежавала на земята – за сравнение

Виждаме още комплект с принадлежностти от Parisian Maison d’Arts Les Ateliers Victor, с детайли вдъхновени от Star Trek. Купувачът може да пие виното с осигурените чаши и графин. Тирбушонът пък е направен от метеорит.

От Christie’s очакват, че цената може да стигне до около $1 милион, което ще е и нова рекордна цена за бутилка, според New York Times. Приходите от продажбата ще отидат за финансиране на бъдещи комсически мисии.

Бутилката Бордо е част от първата група вина, които бяха изпратени на МКС и се върнаха обратно на Земята. През ноември 2019 година Space Cargo Unlimited проведе експеримента, изпращайки този Pétrus, заедно с още 11 други бутилки. Виното се върна обратно на борда на SpaceX Dragon през 2021 година.

Целта е да се развият нови вкусове и свойства на храната. Прибрани на Земята, бутилките са запечатани в стоманени цилиндри. Част от тях са отишли в Бордо, Франция за дегустация и анализ, където сомелиери са ги сравнили с отлежавалите тук. Други сортове, които са пътували в космоса са Мерло и Совиньон Блан.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини