fbpx
8.2 C
София

Бутонът Escape бил изобретен още през 1960 година от IBM

Най-четени

По всяка вероятност го използвате десетки пъти всеки ден без дори да се замисляте. Той ви помага в критични ситуации и посягате към него по всевъзможни поводи. Бутонът Escape съдейства на компютърните потребители да избягнат неприятните ситуации, за да могат да продължат напред по-бързо. Повечето от хората обаче дори не се замислят за това кой всъщност е дал идеята за него. Оказва се, че преди повече от 50 години Escape се появил в лабораториите на IBM като решение на един голям проблем.

Gizmodo разказва, че програмист на име Боб Бимър бил изправен пред препятствие, което спъвало работата му. Компютрите от отделни производители комуникирали по коренно различен начин чрез разнообразни кодове. Бимър въвел бутона ESC, за да може програмистите лесно да превключват от една кодировка към друга. По-късно компютърните кодове били почти стандартизирани, а функцията на Escape се променила и той се превърнал в своеобразен прекъсвач, с който потребителят дава команда на машината да прекрати това, което прави в момента.

Програмистът на IBM нарекъл своя бутон „escape” (избягвам, освобождавам се), защото имал навика да се безпокои прекалено много за всичко. Още през седемдесетте години той започнал да предупреждава за тъй наречения проблем Y2K. Според Боб Бимър на границата между новото и старото хилядолетие щяло да се получи същинско бедствие.

В наши дни компютрите са доста стабилни, но все още е хубаво да има по един „махни ме от тук възможно най-бързо” бутон на всяка клавиатура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

  • ТАГОВЕ
  • IBM
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини