5.7 C
София

Бъг в китайски софтуер прави инфраструктури уязвими

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Софтуер, широко използван в Китай за управление на военни системи, енергийни съоръжения и химически заводи, има бъгове, които хакери може да използват за да увредят публична инфраструктура, съобщава Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ.

Департаментът вчера предупреди за уязвимости в софтуерни приложения на базираната в Пекин компания Sunway ForceControl Technology Co, които хакерите могат да използват за да извършат атаки срещу инфраструктура с критично значение.

Продуктите на Sunway ForceControl Technology Co са използвани и в други държави, вкл. САЩ, макар и да не са толкова популярни колкото в Китай.

Предупреждението на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ идва след вълна от кибер атаки срещу организации от ранга на Международния валутен фонд, Citigroup Inc. и Sony Corp.

Преди няколко седмици компанията от САЩ за компютърна сигурност NSS Labs съобщи, че е открила множество уязвимости в логическите програмируеми контролери (programmable logic controller – PLC) на Siemens. Тези контролери са широко използвани по света за автоматично регулиране на температура, налягане, скорост на турбини, роботизирани ръце и мн. др.

Въпросните устройства на Siemens са бил целта на вируса Stuxnet, създаден за да преустанови работата на иранско ядрено съоръжение.

Впоследствие Сименс съобщи, че е отстранил бъговете в промишлените си компютърни системи Simatic S7.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини